Een groepsfoto van Loopgroep FRoS  op 5 mei 2023
Een groepsfoto van Loopgroep FRoS op 5 mei 2023

Loopgroep FRoS en Huub Hieltjes brengen bevrijdingsvuur naar Duiven

Algemeen

DUIVEN - Loopgroep FRoS loopt al acht jaar de bevrijdingsestafette om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Duiven te brengen. De voorgaande twee jaar sloot burgemeester Huub Hieltjes zich vanaf de gemeentegrens van Duiven aan bij de loopgroep FRoS. Dit jaar heeft hij besloten om de hele loop, ruim 60 kilometer, samen met de loopgroep mee te maken.

Door Alie Engelsman

Al sinds 1948 is het een traditie dat in de nacht van 4 op 5 mei lopers (en fietsers) een fakkel dragen van Wageningen, naar hun eigen stad of dorp. Naar schatting 2.500 deelnemers doen er dit jaar mee. De burgemeester van Wageningen ontsteekt het bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld en draagt fakkels over aan de loopgroepen, die zich vanaf daar verspreiden over heel Nederland. Zo ook loopgroep FRoS. Onderweg zullen burgemeester Hieltjes en loopgroep FRoS kransen leggen bij monumenten op de Grebbeberg, bij het oorlogsveld in Oosterbeek, bij het oversteek-monument in Westervoort en bij het gedenkteken voor de gebroeders Meuwsen in Groessen. Eindpunt van de tocht is het oorlogsmonument aan de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat in Duiven. Daar zal wethouder Joyce Zwaga de fakkel overnemen en het bevrijdingsvuur ontsteken. Vanaf 14 uur zijn er muziekoptredens op het Remigiusplein, georganiseerd door Duuves Mixed Music.
Burgemeester Huub Hieltjes kijkt uit naar de estafetteloop. “Het lijkt me heel mooi om, vanuit Hotel de Wereld, samen met onze inwoners, de hele nacht in estafettevorm door te lopen en het vuur naar ons dorp te brengen. Sommige lopers lopen vier keer vijf kilometer, dat ga ik ook doen. Er zijn ook mensen die twee kilometer lopen. Die zijn net zo belangrijk in de estafette. Het is geen competitie. We gaan samen dat vuur naar de gemeente Duiven brengen. We hebben op 4 mei de dodenherdenking, met een herdenkingsdienst in De Stek en een stille tocht naar het oorlogsmonument. Dit is een indrukwekkende bijeenkomst. De viering van de bevrijding op 5 mei is zeker net zo belangrijk. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur is er het bevrijdingsontbijt in de Ogtent. We willen daar een traditie van maken. Voor dit ontbijt zijn de leden van de loopgroep uitgenodigd, maar ook veteranen, vluchtelingen die in ons dorp verblijven, jongeren via Hope XXL en we hopen een aantal nieuwe Nederlanders te begroeten. We verwachten dat er mooie gesprekken ontstaan tijdens het ontbijt, dat wordt georganiseerd door een aantal organisaties.”

Hieltjes vindt het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog, en ook verhalen over de huidige oorlogen, verteld worden. “Het zijn heftige verhalen over bombardementen, mensen die gedeporteerd werden en nooit meer terug kwamen, familieverhalen. Karin van Veen schreef het boek ‘Graven in de Vuurlinie’, waarin ze onder andere beschreef wat er in de Tweede Wereldoorlog in De Liemers langs de Rijn gebeurde, toen alle bewoners geëvacueerd waren. Ze heeft, als in een nieuw geschiedenisboek, opgetekend hoe geëvacueerden uit andere gebieden hier kwamen om loopgraven te graven. Maar het zijn niet alleen de verhalen van vroeger. Kijk naar wat er in Oekraïne gebeurt en in de Gazastrook. Daar moeten we ook bij stilstaan op 4 mei. En op 5 mei vieren dat wij hier in vrijheid mogen leven.”