De drie locatiecoördinatoren op een van de slaapzalen: Brenda Ooms, Veronique Kruijs en Marlijn de Ruiter (Foto: Alie Engelsman)
De drie locatiecoördinatoren op een van de slaapzalen: Brenda Ooms, Veronique Kruijs en Marlijn de Ruiter (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Noodopvang voormalig schoolgebouw voor Oekraïeners klaar

Algemeen

DUIVEN - Het voormalige schoolgebouw van De Wereldwijzer/IKC Droomgaard aan de Goudenregenstraat biedt vanaf deze week opvang voor ongeveer 50 Oekraïense vluchtelingen. Begin juni is ook een leegstaande woning aan de Helhoek klaar voor opvang van nog eens 12 vluchtelingen. Hiermee voldoet Duiven aan de taakstelling die de overheid de gemeente in februari heeft opgelegd, namelijk opvang van 152 Oekraïners. Op 30 april was het Open Huis op de locatie aan de Goudenregenstraat.

Door Alie Engelsman

KerkvoorNu coördineert de opvang van vluchtelingen, in samenspraak met gemeente Duiven. Brenda Ooms, Veronique Kruijs en Marlijn de Ruiter zijn, als locatiecoördinatoren, medeverantwoordelijk voor de, inmiddels vijf, opvanglocaties. “Onze taak is breder dan zorgen voor het welzijn van de mensen. We houden ons ook bezig met allerlei praktische zaken waar de Oekraïners tegen aan lopen, zoals de Nederlandse regelgeving, aanvragen van bankpas en DigiD, onderwijs, vervoer, werk zoeken. We zorgen er voor dat vluchtelingen zich op hun gemak voelen. Deze locatie aan de Goudenregenstraat is vrij snel tot stand gekomen. Omdat het om een tijdelijk locatie gaat hebben we daar rekening mee gehouden bij het inrichten van het gebouw. De klaslokalen zijn slaapzalen geworden. Er is bijvoorbeeld gekozen voor eenvoudige, duurzame stapelbedden, die kunnen worden doorgezet naar andere locaties. We hebben de bestaande vloerbedekking en muren goed schoongemaakt en waar nodig opgeknapt. Mooi om te zien is dat mensen uit de andere opvanglocaties hebben meegeholpen om deze locatie gereed te maken. Via oproepjes hebben we huisraad, zoals banken, vanuit de gemeenschap gekregen. Het blijft een sobere opvanglocatie, maar het is ruim en de belangrijkste voorzieningen zijn aanwezig. Het ligt bovendien op loopafstand van het centrum.”

Wethouder Geert-Jan Schrijner benadrukt nog eens dat het voormalige schoolgebouw een tijdelijke locatie is: “Eigenlijk zou dit gebouw al gesloopt zijn. Volgend voorjaar worden hier nieuwe woningen gebouwd voor onze eigen inwoners. Dat heeft voorrang. Maar zolang het schoolgebouw kan blijven staan is het een prima plek om daar nog een klein jaar vluchtelingen op te vangen.” Burgemeester Huub Hieltjes vult aan: “We hopen natuurlijk dat de oorlog dan voorbij zal zijn, maar we zoeken oplossingen voor de vluchtelingen die hier dan nog zitten. Dat is ook afhankelijk van wat er dan nog aan opvang nodig is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan cabins. Dit schoolgebouw is echt een noodopvang, die snel gerealiseerd kon worden.”

De buurtbewoners zijn overwegend positief over de komst van de vluchtelingen. “Je moet er niet aan denken dat je zelf in zo’n situatie zit, dat je alles wat je hebt moet achterlaten en terecht komt op zo’n kale slaapzaal met mensen die je niet kent. We willen dat de vluchtelingen zich welkom voelen tijdens de korte periode dat ze hier zijn. Misschien kunnen we een mooie kennismakingsbijeenkomst organiseren. Er zijn al ideeën geopperd voor een welkomstpakket vanuit de buurt. Wat ons wel opvalt is dat, hoewel er in korte tijd hard gewerkt is om alles schoon en fris te maken, het toch nog een saaie plek is zonder enige privacy.” Tanya Vos, KerkvoorNu, benoemt dat de mensen zelf daar vast wel wat aan gaan doen. “Ze bedenken dan toch creatieve oplossingen, zoals het spannen van een waslijn, waaraan ze een gordijn hangen of het ophangen van tekeningen.”