De 60-plussers hebben hun plek gevonden
De 60-plussers hebben hun plek gevonden Foto:

60-plussers vinden plek tussen kickboksers

WESTERVOORT - Toen sportschool Cardio Gym in Westervoort eind 2023 ophield te bestaan, zat een groep oudere sporters in zak en as. Want waar zouden ze een nieuwe sportschool vinden waar ze zich thuis zouden voelen? Eva de Jager, instructeur van de groep, liet het er niet bij zitten. Samen met de harde kern van de groep vond ze een plek in Sportcentre Westervoort bij Team Roberto.

Door Alie Engelsman

Sportcentre Westervoort, op Het Ambacht in Westervoort, heeft een stoere uitstraling met zijn rood-zwarte vormgeving. Team Roberto staat het beste bekend om het kick-boksen.
“Niet een gebouw waar je zomaar naar binnen stapt als zeventigjarige,” vertelt Joke Koot, een van de dames in de Cardio Vitaalgroep. “Maar eenmaal binnen heerst er een gemoedelijke sfeer. Eigenaar Roberto van Osch heeft ons zo goed opgevangen. We zijn heel blij met deze sportlocatie. Elke maandagochtend kunnen we hier terecht voor onze groepsles, maar we kunnen, met ons abonnement, elk afzonderlijk ook zo vaak we willen de sportschool bezoeken, om nog wat te trainen met de apparaten. Daar maken de meesten van ons dankbaar gebruik van. Die stoere jongens en meiden die hier sporten hebben allemaal een klein hartje en zijn heel behulpzaam. Het was even wennen, maar we voelen ons hier nu helemaal thuis.”

Niet alleen kaakspieren

Eva de Jager begeleidt de 60-plussers nu ruim twee jaar. "Ik geef met heel veel plezier les aan deze bijzondere groep. Ze trainen echt op een hoog niveau en niet alleen hun kaakspieren. En dat terwijl er mensen bij zitten die de 80 al zijn gepasseerd. De twee oudste mannen zijn 85 en sporten nog elke week fanatiek mee. Ik schijn ook best streng te zijn,” grapt ze. "Maar ik daag ze graag uit om hun grenzen op te zoeken. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat juist de ouderen in beweging blijven. Er blijven zoveel ouderen met pijnklachten thuis zitten, maar daardoor worden hun klachten alleen maar erger. Met op de juiste manier sporten kunnen we de klachten verminderen. Mensen die gaan sporten blijven vitaler, vooral als ze al op leeftijd zijn. Ik zou dus iedereen uit willen nodigen om het eens te proberen. Het doet zoveel goeds voor je, zowel fysiek als mentaal.”
Het is ook een sociaal gebeuren, beamen de leden van de groep, die na afloop van hun les gezellig koffie zitten te drinken. René Boerboom, die achter de bar staat, kent de groep al jaren, van de tijd bij Cardio Gym. Hij is meeverhuisd naar de sportschool, waar Roberto hem een baan heeft aangeboden.

Roberto paste de sportschool aan toen hij hoorde dat Cardio Gym gesloten werd. "We hadden wel wat fitnessapparaten, maar lang niet zoveel als nu. Ook ik vind het belangrijk dat de senioren onder ons hier lekker kunnen sporten. Daarom hebben we de prijs voor het abonnement ook bewust laag gehouden en geven we ze de mogelijkheid om, naast de groepsles, van de andere faciliteiten gebruik te maken. Ik ben blij dat we deze doelgroep op deze manier kunnen helpen. Ik maak graag mensen fit en hoop zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven. We maken graag ruimte voor nog meer 60-plussers die willen sporten. Dus stap gewoon eens binnen bij Team Roberto.”