• Alles

24 mei Oeganda-dag in De Ogtent

vrijdag 24 mei 13:00 t/m 17:00 uur

Op haar werk bij een zorgvilla in Arnhem organiseert Jackie Namakula uit Duiven jaarlijks een Oeganda-dag. Dit jaar pakt ze het voor het eerst groter aan. Op vrijdagmiddag 24 mei is er een Oeganda-dag in De Ogtent in Duiven.

De sfeer proeven van het Centraal-Afrikaanse land? Ga dan naar de Oeganda-dag 'Beleef Oeganda in Duiven' in De Ogtent. Er is muziek, een Afrikaanse markt, er zijn lekkere hapjes en drankjes en optredens van het Oegandese koor Kidsgear Choir dat eind mei in Nederland is. Leerlingen van dansschool Studio26 uit Velp gaan ook samen met de kinderen uit Oeganda dansen. Speciale gast is de Nederlandse Mirjam Blaak, Oegandees ambassadeur in de Benelux.

Dat Jackie Namakula (30) de dag organiseert is niet zo vreemd. Ze is geboren en getogen in de stad Entebbe in Oeganda. Daar had ze waarschijnlijk nog gewoond als ze niet de Nederlander Klaas Castelein had ontmoet. Toen zijn dienstverband bij de Nederlandse ambassade in Oeganda in 2012 eindigde, besloten ze samen naar Nederland te gaan. Inmiddels zijn ze getrouwd, is Jackie ingeburgerd, wonen ze in Duiven en hebben ze samen een zoontje, Kay.

Haar vaderland vergeten doet Jackie Namakula niet. Daarvoor zijn de herinneringen te mooi en de band met haar familie te hecht. Jackie: "In de zeven jaar dat ik nu in Nederland woon, ben ik twee keer terug geweest. Mijn moeder is ook al twee keer hier geweest, net als een broer en een zus. Ze vinden Nederland een mooi en rijk land. Alleen met het koude weer hebben ze niks."

Aan die kou en aan Nederlandse gewoonten is Jackie inmiddels gewend. De taal spreekt ze vlekkeloos, ze deed verschillende opleidingen in de zorg en ze werkt in die sector. Daarnaast zet ze zich in voor de door haarzelf opgerichte Stichting Ddembe (Oegandees voor 'vrede'). De organisatie bevordert de zelfredzaamheid van kansarme Oegandezen. De opbrengst van de Oeganda-dag gaat uiteraard naar de stichting.

Jackie: "Oeganda is Nederland niet. Er is veel meer armoede. Veel mensen moeten echt knokken voor hun bestaan. Tijdens de Oeganda-dag wil ik de culturen van de landen met elkaar vermengen, maar ook proberen geld in te zamelen om de mensen daar te helpen. Ik heb met de Stichting Ddembe al een stuk land gekocht in Oeganda. De bedoeling is dat mensen daar hun eigen groenten op gaan verbouwen, zodat ze in zekere mate zelfvoorzienend worden."

Zelf heeft ze nooit echte armoede gekend, zegt ze. "Ik kom uit een groot gezin met acht kinderen. We waren zeker niet rijk, maar voor Oegandese begrippen hadden we het goed. Er was altijd eten, we hadden kleding en waar we woonden was het veilig. Gelukkig geldt momenteel voor het hele land dat het veilig is. Je kunt er gerust naartoe. Het is ook een heel mooi land met een prachtige natuur en vriendelijke mensen."

De Oeganda-dag op vrijdag 24 mei in De Ogtent duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.


deel deze activiteit

Locatie

De Ogtent
Duiven
Remigiusplein 9
6921BL


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden