• Alles

Jong en te zwaar? Kom in beweging!

maandag 17 februari 19:00 t/m 20:30 uur

Foto: René Nijhuis

Ze hebben de handen ineengeslagen: fysiotherapeut Leo van Kuppenveld, huisarts Stephan Sluijmers en Quinten de Boef, een 18-jarige ervaringsdeskundige als het gaat om gewichtsproblemen. Het beweegprogramma dat ze hebben opgesteld voor jongeren van 14 t/m 18 jaar willen ze uitrollen. Maandag 17 februari is er een informatieavond die voor iedereen (jongeren én ouders) toegankelijk is.

Leo van Kuppenveld en Stephan Sluijmers zien het om zich heen: overgewicht (en soms ondergewicht) is voor steeds meer jongeren een probleem. Vanwege hun gewicht zijn ze onzeker en zo brengen de kilo's ook vaak psychische problemen met zich mee. Quinten de Boef weet daar alles van. "Ik ben jarenlang te zwaar geweest. Ik zat maar op mijn kamer te eten en had steeds minder contact met anderen."

Breek eruit! Dat is wat Quinten, Leo van Kuppenveld en Stephan Sluijmers zwaarlijvige jongeren toe willen schreeuwen. Ze geven die jongeren daarbij nu een handvat in de vorm van een multidisciplinair-beweegprogramma. Leo: "We weten hoe moeilijk het is jongeren in beweging te krijgen. Maar 'ik kan niet' en 'ik wil niet', moet je op een gegeven moment loslaten. Het programma is heel laagdrempelig. Met kleine stapjes willen we jongeren laten ervaren hoe leuk bewegen kan zijn. En natuurlijk hoeveel baat je erbij kunt hebben."

Met een projectgroepje waarin én een huisarts, én een fysiotherapeut én een ervaringsdeskundige zitting hebben, hoopt het drietal de doelgroep te bereiken. Als de jongeren eenmaal binnenboord zijn verwachten ze ook het leuk en interessant genoeg te kunnen maken om samen door te pakken. Leo van Kuppenveld: "Afhankelijk van hoe het gaat bouwen we het uit. Bijvoorbeeld door ook naar buiten te gaan om wat te wandelen en te joggen en bootcampachtige oefeningen te doen."

Quinten de Boef lukte het om er zelf uit te komen. "Een vriendin haalde op een gegeven moment naar me uit. Dat ik veel te dik en verveeld was. Je hebt gelijk, dacht ik, en ik heb mijn leven omgegooid. Ik ben gaan sporten en minder gaan eten. In een jaar tijd ben ik van 94 naar 70 kilo gegaan. Ik heb nu een heel ander leven. Tegen andere jongeren zou ik willen zeggen: als jij ook te dik bent en je leven terug wilt, gooi het roer dan om. Het beweegprogramma kan je daarbij helpen. Grijp deze kans!"

De informatieavond op 17 februari (19.00-20.30 uur) is bij Fysiotherapie Van Kuppenveld, Thuvinepark 2 in Duiven. De bedoeling is zo snel mogelijk daarna te beginnen. Groepen gaan bestaan uit maximaal zes jongeren. Omdat de kosten deels onder de zorgverzekering vallen en Van Kuppenveld en Sluijmers geen kosten in rekening brengen, is deelname gratis.

Er wordt een structureel effect nagestreefd. Het project duurt dan ook minimaal een jaar. Uitgangspunt is één gezamenlijke, wekelijkse activiteit onder begeleiding.

Daarnaast wordt verwacht dat de deelnemers nog één keer in de week voor zichzelf of samen iets doen.


deel deze activiteit

Locatie

Van Kuppenveld
Duiven
Thuvine Park 2
6921AR


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden