Afbeelding
Foto: Drip for Drip

Samen sterker met woningcoöperaties

donderdag 8 december 2022 20:00 t/m 21:30

ACN presenteert: samen sterker met woningcoöperaties. Het vinden van een koopwoning is voor velen onmogelijk geworden. Biedt de wooncoöperatie een uitweg voor mensen die een betaalbare woning zoeken en voorzieningen willen delen? En wat kan Nijmegen leren van de eerste coöperaties uit Amsterdam en Rotterdam? Luister op 8 december naar initiatiefnemer Peter Kuenzli en praat mee over de vraag of wooncoöperaties ook in Nijmegen voet aan de grond moeten krijgen. 

Een coöperatieve woonvorm gaat over de vraag ‘hoe willen wij in de toekomst wonen?’ in plaats van ‘hoe wil ík wonen?’. Een coöperatie wordt opgericht door een groep mensen die een woonbehoefte delen, samen passende woningen bouwen en die tegen kostprijs verhuren aan haar leden. Omdat de woningen eigendom zijn van de coöperatie, blijven ze betaalbaar. Het draait dus niet om individueel woonbezit en voorkomt dat er een nieuwe generatie rijken ontstaat: na aflossing van de hypotheek blijft de gebruiker huur betalen, geld dat ten goede komt aan nieuwe woningbouwprojecten.

Biedt het voor woonstad Nijmegen een uitweg uit de wooncrisis? Welke acties van de gemeente zijn nodig om de wooncoöperatie te laten slagen? En waar te beginnen als je zelf een coöperatie wilt starten?

Deze editie van ACN presenteert wordt in samenwerking met LUX opgezet in een van de Nijmeegse plekken waar mensen al lange tijd collectief wonen: woongroep Het Dobbelmannklooster. Kijk voor meer informatie en tickets op onze website www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Locatie