Afbeelding
Foto:

Lezing over Liemerse Kerken

dinsdag 28 november 2023 19:30

DUIVEN - Op uitnodiging van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo verzorgthistoricus Wim van Heugten op dinsdagavond 28 november een lezing in de Ogtent: ‘Liemerse kerken: schatkamers van kunst. De focus ligt op de kerken van Duiven en Groessen.’

In 2018 werd door het Aartsbisdom Utrecht de St Willibrordus parochie opgericht voor de gehele Liemers met de Andreas kerk in Zevenaar als eucharistisch centrum. De overige 12 Liemerse katholieke kerken worden geleidelijk aan de eredienst onttrokken. Daaronder zijn de drie middeleeuwse kerken van Duiven, Groessen en Oud-Zevenaars met een eveneens eeuwenoude kerkschat. Het grootste gedeelte van deze cultuurhistorisch belangrijke kunstwerpen die ook van belang zijn voor de regionale geschiedenis zal binnen afzienbare tijd een andere invulling dienen te krijgen. Verdwijnt hiermee
ook dit deels uniek religieuze erfgoed uit de Liemers??

Het tweede gedeelte van de avond wordt verzorgd door Ruud Derksen van een werkgroep i.o. die van de diverse Liemerse kerken, op een innovatieve en gestructureerde wijze, een samenhangend beeld van gebouw, interieur, religieuze voorwerpen, verhalen en overige kennis wil gaan vastleggen om deze te bewaren en zichtbaar te maken voor het publiek.

De werkgroep i.o. bestaat verder uit vertegenwoordigers van de cultuurhistorische verenigingen uit Zevenaar, Westervoort, Duiven-Groessen-Loo en het Liemers Museum.
Tijd: aanvang 19:30 uur, zaal open om 19:00 uur. Toegang: leden van de HKDGL hebben gratis toegang; niet-leden betalen € 2,50