Afbeelding
Foto: Filmposter EEAAW image - Imdb._

Vind betekenis in het multiversum - Film en gesprek door filosoof Simon Gus

maandag 27 maart 2023 19:30 t/m 22:40

Wat gebeurt er eigenlijk niet in de grote Oscar-winnaar Everything Everywhere  All At Once? Een gedeprimeerde wasserette-eigenaresse flitst door alle levens die ze had kunnen hebben om de wereld te redden van een groot kwaad. Zo zou je het plot samen kunnen vatten, maar dan heb je nog maar een fractie te pakken. Bekijk de film en denk samen met filosoof Simon Gusman verder over wat we leren van deze film die zich afspeelt in een multiversum. Hoe moeten we betekenis geven aan levens die zo gefragmenteerd en chaotisch kunnen voelen?

Oscars voor hotdogvingers

Everything Everywhere All At Once won zeven Oscars en ontvangt wereldwijd ronkende recensies. En dat voor een film waar personages lange hotdogvingers hebben, stenen filosoferen en het grote kwaad samenklontert rond een duistere, metershoge donut. Ben jij de draad al kwijt? Gelukkig heeft de film Everything Everywhere All At Once vele draden voor je om te ontwaren. De film speelt zich namelijk af in een multiversum waar alles overal altijd mogelijk is.

Multiversa  

Natuurkundigen zijn het er niet over eens of het multiversum bestaat of niet. Stephen Hawking zag het als een mogelijkheid, Nobelprijswinnaar Don Page vond het maar een verzinsel. Realiteit of niet, het idee dat er oneindig veel parallelle universa zijn, is vanuit de natuurkunde opgepikt door de popcultuur. Het zit onder andere in de Marvelfilms en -boeken, maar ook in de populaire TV-serie Rick & Morty.

Waarom kijken we nu naar multiversa? Visueel, verhaaltechnisch en emotioneel is Everything Everywhere All At Once overweldigend. Filmcritici stellen dat de film op geen ander moment in de tijd gemaakt kon worden. Het is een film voor het internettijdperk. Niet omdat mobieltjes en computers een rol spelen – die zie je amper. Maar de ervaring van een multiversum, is er een die we kennen als we surfen op het internet. Met twintig tabs tegelijk open en een 24-uurs newsfeed hebben we toegang tot talloze parallelle levens. 

Hoopvol

Waar het multiversum in Rick & Morty leidt tot nihilisme, komt Everything Everywhere All At Once tot hoopvollere conclusies. Je kunt betekenis geven aan je leven. Zelfs wanneer er oneindig veel parallelle levens zijn. 

Voorafgaand aan de film geeft filosoof Simon Gusman een korte lezing en gaat in gesprek met gespreksleider Adriaan Duiveman. Stel ook je eigen vraag!

Over de spreker

Simon Gusman is filosoof aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde over het existentialisme en avonturenverhalen. 

Deelname

Deelname kost € 10,- | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders , studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,-