Science Café Nijmegen
Science Café Nijmegen Foto: Science Café Nijmegen

Science Café > Zonnebrandstoffen

woensdag 29 maart 2023 19:30 t/m 22:00

Brandstoffen simpelweg winnen uit lucht, water en zonlicht, zou dat niet geweldig zijn?! In feite is dit een realiteit in wording! Omdat onze verslaving aan fossiele brandstoffen te veel broeikasgassen produceert, zijn duurzame energiebronnen als de zon bijzonder interessant. En nu de elektriciteitsproductie door middel van zonnepanelen en windturbines een grote vlucht neemt, wordt opslag meer en meer een punt van aandacht. Voor eenvoudige, langdurige opslag en transport zijn stabiele, energiedichte brandstoffen nodig. Maar hoe zet je zonne-energie om in chemische energie? Daarvoor spieken wetenschappers bij de fotosynthese in planten. Tal van projecten werken momenteel aan het imiteren en verbeteren van deze groene raffinaderijen om CO2-neutrale zonnebrandstoffen te maken.

Op woensdag 29 maart staan deze boeiende ontwikkelingen centraal in het Science Café, wanneer drie van de belangrijkste onderzoekers op dit gebied ons een inkijkje zullen geven in de fascinerende wetenschap en (in het Engels) hun verschillende aanpak van zon-naar-brandstof conversie komen bespreken. 

Joost Reek (UvA) en zijn team bestuderen nauwkeurig het complexe fotosyntheseproces om de katalyse te optimaliseren voor de efficiënte splitsing van water in zuurstof en waterstof. Gerard van Rooij (DIFFER, MU) gebruikt een plasmachemische benadering voor de dissociatie van CO2 in CO, dat vervolgens kan worden gebruikt voor het maken van brandstoffen zoals kerosine. Klaas Hellingwerf (UvA, Photanol) benut de kracht van fotosynthetische cyanobacteriën door hun metabolisme genetisch te manipuleren voor de productie van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën. Spin-off Photanol heeft al een demoplant in bedrijf waarin deze algen aan het werk worden gezet. Naast de wetenschap, discussies en smakelijke drankjes, perst HarryKatur deze avond groovy deuntjes uit zijn elektrisch aangedreven machines voor omzetting in (bio)chemische energie!

> 20u | Joost Reek (UvA), Gerard van Rooij (DIFFER, MU) en Klaas Hellingwerf (UvA, Photanol)

> 19u30 | HarryKatur - live

> moderator: Béatrice Bonga

> woensdag 29 march 2023, 19u30/20u - 22u

> The Shamrock, Smetiusstraat 17 in Nijmegen

> gratis entree, vrije inloop

> in Engels

> https://www.sciencecafenijmegen.nl/actueel/2023march29/