Statistieken regeren de wereld

donderdag 13 april 2023 20:00 t/m 21:30

Statistieken regeren de wereld. Debatten en besluiten over grote problemen zijn vaak gebaseerd op percentages, cijfers en getallen. Maar in hoeverre begrijpen we de getallen waar we onze beslissingen op baseren eigenlijk? Waarom vinden we getallen zo belangrijk terwijl ze vaak geen oplossing bieden voor een probleem? Is het niet belangrijker om de waardes achter verschillende standpunten te onderzoeken in plaats van alternatieve statistieken te presenteren? Kom en luister naar organisatiedeskundige Alan Irwin over de gecompliceerde relatie met statistiek, en de wereld achter getallen.

Debatteren over de statistieken

Politici, beleidsmakers en inwoners wordt constant gevraagd hun discussies en besluiten te baseren op percentages, cijfers en getallen. Of het nou gaat om de stikstofcrisis, klimaatverandering, beslissingen over asielbeleid of de consequenties van inflatie, statistieken worden snel gebruikt om de verschillende standpunten te onderbouwen. Ze leiden vaak de innovatie waar we naar op zoek zijn. Statistieken staan gelijk aan harde feiten, toch? 

Maar op hetzelfde moment is het gemakkelijk om je tegenstanders’ standpunt in twijfel te trekken door te discussiëren over de getallen achter de getallen, of door alternatieve cijfers te presenteren. Op deze manier kunnen we vastlopen in een discussie over de statistieken, in plaats van te praten over de waarden achter deze verschillende standpunten.

Getallen als spiegels

Statistieken worden vaak gezien als objectieve waarheden. Maar statistieken bestaan nooit in een vacuüm, en zijn tot op bepaalde hoogte een reflectie van het wereldbeeld van een persoon. Welke statistieken jij als relevant ziet, zal worden beïnvloedt door wat jij belangrijk vindt. Zo zouden getallen kunnen worden gezien als spiegels.

Hoe gebruik we statistieken? Is het verstandig om statistieken te gebruiken als basis voor een debat, zoals vaak gebeurt? Organisatiedeskundige Alan Irwin duikt in de wereld van statistieken en onderzoekt hun rol in beleid en beslissingen. Kom luisteren en stel vragen!

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Alan Irwin is een professor op het Department of Organization op de Copenhagen Business School. Hij heeft verschillende artikelen gepubliceerd over beleid, wetenschappelijk bestuur en omgevingssociologie van wetenschap en technologie. Zijn huidige onderzoek focust zich op onderzoek en innovatie van beleid.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Dit is een programma van Radboud Reflects het Institute for Science in Society (ISiS)