Afbeelding
Foto: Image Pictrider via shutterstock

Alles van waarde is weerloos

maandag 17 april 2023 20:00 t/m 21:30

Is alles van waarde weerloos? De natuur, de aarde, de mens en ons denken; hun waarde is moeilijk te vatten en niet in geld uit te drukken, maakt dit ze weerloos? 

De aarde lijkt weerloos tegen de vernietiging door de mens. De mens lijkt weerloos tegen zijn eigen sociale mechanismen. En ons denken lijkt weerloos tegen post truth. Eind maart wordt de naam van de nieuwe Denker des Vaderlands bekend gemaakt. Kom luisteren naar de opvolger van Paul van Tongeren, de huidige Denker, en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer over de filosofische denkbeelden die van waarde zijn in onze samenleving en de vraag of deze wel zo weerloos zijn.  

De aarde

De natuur en de aarde zijn in crisis. De natuur lijkt weerloos te zijn tegen het industriële geweld dat de mens de afgelopen 100 jaar op haar heeft losgelaten. Maar is de aarde niet weerbaarder dan wij denken? En is het niet juist de mens die hier weerloos is? Milieufilosoof Lisa Doeland gaat in gesprek met de nieuwe Denker des Vaderlands over de waarde van de aarde. 

De mens

Niemand zit zichzelf zo in de weg als de mens. Is de mens wel waardevol te noemen? En is zij totaal weerloos tegen haar eigen complexe aard? Filosoof Ype de Boer gaat met de nieuwe Denker des Vaderlands in gesprek over de vraag hoe zeer de mens echt van waarde is. 

Ons denken

Als mensen zijn we maar wat trots op onze rede. De mens is het denkende dier. Maar maakt dit denken ons dan alleen van waarde? En hoe kan het dan dat we met al ons denken ook juist veel kwaad kunnen aanrichten? Is denken ongevaarlijk? Filosoof Tim Miechels gaat met de nieuwe Denker des vaderlands in gesprek over de vraag hoe weerloos ons denken is. 

Over de spreker(s)

Lisa Doeland  is filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze promoveert op een filosofie van het afval. Daarnaast doet ze onderzoek naar doemdenken en Apocalyptische klimaatnarratieven. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.

Ype de Boer is filosoof aan de Radboud Universiteit Hij is gepromoveerd op  het werk van Giorgio Agamben. Hij vertaalde enkele filosofische werken en schreef inleidingen en leeswijzers bij filosofische grootheden. In 2019 verscheen van hem het boek Het erotisch experiment. Eerder schreef hij Murakami en het gespleten leven

Tim Miechels is filosoof aan de Radboud Universiteit en webredacteur bij Filosofie Magazine. Hij onderzoekt het werk van Martin Heidegger.

Cees Leijenhorst leidt de avond. Hij is onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij is filosoof met aandacht voor dierenethiek en een ervaren gespreksleider.  

Deelname Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Er is geen kaartverkoop aan de zaal.

 Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.  Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 

De nieuwe Denker des Vaderlands

Er is een nieuwe Denker des Vaderlands in aantocht. Huidig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren geeft in april na twee jaar zijn taak door aan een nieuwe Denker. De nieuwe Denker introduceert ruimdenken als motto voor het tweejarig denkerschap. Wie wordt op 17 maart 2023 gelanceerd als Denker des Vaderlands?

De Denker bezit de kwaliteit om zich vanuit een weldoordachte positie te engageren met de maatschappelijke actualiteit en is in staat de hectiek van het nieuws in een groter verband te plaatsen. Op die manier verdiepen Denkers niet alleen de actualiteit en het publieke debat, maar maken zij de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek. De Denkers des Vaderlands tot nu toe: Paul van Tongeren (2021-2023), Daan Roovers (2019-2021), René ten Bos (2017-2019), Marli Huijer (2015-2017), René Gude (2013-2015), Hans Achterhuis (2011-2013).

De feestelijke huldiging van de nieuwe Denker vindt om het jaar plaats tijdens de Maand van de Filosofie op 7 april 2023 tijdens de Nacht van de Filosofie Amsterdam. De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker.