LocHal Tilburg
LocHal Tilburg Foto: Stijn Bollaert

ACN collegereeks: vorm volgt klimaat

dinsdag 4 april 2023 20:00 t/m 21:30

In hoeverre moet klimaatbestendigheid bepalend zijn voor architectuur? In 2023 nodigt ACN (interieur)architecten, kunstenaars en wetenschappers uit om te reflecteren op het thema ‘vorm volgt klimaat’. Deze keer krijgt Ingrid van der Heijden (Civic Architects) het podium.

Civic ontwerpt publieke gebouwen en maakt ‘architecture by research’. Het architectenbureau wordt gekenmerkt door hun adaptieve vermogen, waarmee het inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en waarde toevoegt aan de samenleving. In haar college licht Van der Heijden onder andere het ontwerp voor de Lochal in Tilburg toe, bedacht als bio-klimatologisch ontwerp met thermische bufferzones tussen binnen en buiten. Door een slim ontwerp zoeken gebruikers zelf in de zomer de schaduwplekken op en in de winter de zonnige hoeken van het gebouw.

Ook vertelt Van der Heijden over het ontwerpend onderzoek dat Civic deed voor het IABR-Atelier ‘Energy and Architecture’, waarin het bureau nadacht over architectonisch ontwerp in relatie tot klimaat- en energieprincipes. Nog te vaak wordt duurzaam ontworpen met technologische interventies die geen relatie hebben met de logica van wonen en leven. Civic kwam met een concept voor het verbinden van klimaat, architectuur en ruimte. 

Entree 7,50. Studenten en sponsoren gratis.