Zijpsepoort, ca. 1925
Zijpsepoort, ca. 1925 Foto: Gelders Archief 1501-04

De geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem - lezing & stadswandeling

woensdag 5 april 2023 19:30 t/m 21:30

De geschiedenis van Arnhem is voor een belangrijk deel bepaald door de ligging van de stad, die als knooppunt fungeerde voor verkeer en vervoer naar West-Nederland, Duitsland, de Betuwe en de Veluwe. 

Arnhem lag aan een grote rivier en watertransport was favoriet in ons land. De schipbrug en de oude haven zorgden voor veel economische bedrijvigheid aan de westkant van de stad, maar daar maakte de aanleg van de vaste Rijnbrug aan de oostkant een einde aan. Vanaf 1820 werden straatwegen aangelegd met overal tollen. Die waren er ook in Arnhem. De aanleg van de spoorweg in 1845 leidde een sterke groei van de stad in, maar sneed de stad ook in stukken. Er kwamen omnibussen en, in 1880, een paardentram. Vanaf 1911 reed de elektrische tram naar de nieuwe buitenwijken van de stad. 

Ton Burgers vertelt tijdens de lesavond op 5 april uitgebreid over de geschiedenis van verkeer en vervoer in Arnhem. Tijdens de wandeling op 8 april met een gids van ‘t Gilde Stadswandeling, zie je waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld.

Deelname:  € 16,50 

Inschrijven: https://rozet.nl/agenda/5962/arnhemkunde-de-geschiedenis-van-verkeer-en-vervoer-in-arnhem/