De gevoelige samenleving

donderdag 6 april 2023 20:00 t/m 21:30

Hoeveel rekening moet je houden met de gevoelens van een ander? Gevoeligheid is een kenmerk van een gezonde samenleving, maar niet zonder weerbaarheid en veerkracht, stelt filosoof Svenja Flasspöhler. Want mag er altijd van je verwacht worden dat je aanvoelt hoe de ander benaderd wil worden? Op dit moment is er volgens haar te weinig plek voor weerbaarheid en veerkracht en dreigen we door te slaan in overgevoeligheid. Hierdoor versplintert onze maatschappij, omdat we alleen maar in onze eigen bubbels willen praten met gelijkgestemden. Kom luisteren naar de Duitse filosoof Svenja Flasspöhler, en denk mee over de toenemende sensibilisering van de maatschappij. 

 Inlevingsvermogen

Svenja Flasspöhler laat in haar nieuwste boek Sensibel zien dat we steeds meer inlevingsvermogen verlangen van elkaar. Algemene codes hoe met elkaar om te gaan lijken niet langer voldoende en vragen om herschrijving. Je wilt immers niemands gevoelens miskennen. Maar waar blijft onze weerbaarheid in een wereld waar gevoelens steeds meer de basis vormen van ons handelen? 

Weerbaarheid

Het is een groot goed dat we steeds meer oog hebben voor de verschillen tussen mensen en rekening houden met identiteiten die afwijken van de witte mannelijke norm. Oog voor genderidentificatie, culturele achtergrond en het aanvoelen van de gevoeligheid rond deze kwesties verrijkt de maatschappij. Maar in welke verhouding staan sensibiliteit en weerbaarheid tot elkaar? Waar komt onze overgevoeligheid vandaan? Svenja Flasspöhler vertelt hoe sensibilisering van de maatschappij een wezenlijke factor van vooruitgang kan zijn, maar alleen als we ook weerbaar zijn en veerkracht hebben. Liesbeth Jansen gaat na afloop met haar in gesprek. Kom en stel ook zelf je vragen.  

De lezing is in het Engels.

Over de spreker(s)

Svenja Flasspöhler is een Duitse filosoof, journalist en schrijver en oud-hoofdredacteur van Philosophie Magazin. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur Literatuur, Kunst en Geesteswetenschappen van Deutschlandradio Kultur. Haar boek Vergeven werd genomineerd voor de prestigieuze Tractatus Preis.  Liesbeth Jansen is theoloog en programmamaker bij Radboud Reflects. 

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Dit is een programma van Radboud Reflects en RDEIO, DIA en Uitgeverij Ten Have