De band Five Long Years.
De band Five Long Years. PR Stichting Duuve Mixed Music

Ode aan americana in De Ogtent

vrijdag 26 mei 2023 19:00

DUIVEN - De samenwerking tussen de Stichting Duuves Mixed Music en De Ogtent krijgt een vervolg. Op vrijdag 26 mei wordt in het Duivense cultuurcentrum een gecombineerde muziek- en filmavond gehouden. Eerst om 19.00 uur de film The Last Waltz, en aansluitend, vanaf 22.00 uur, een optreden van de Nederlandse bluesband Five Long Years.

The Last Waltz is een Amerikaanse documentairefilm uit 1978 over het afscheidsconcert van de Canadees-Amerikaanse rockgroep The Band in 1976 in Winterland Ballroom in San Francisco. De live-songs worden afgewisseld met studiofragmenten en interviews van regisseur Martin Scorsese, waarin de bandleden herinneringen ophalen aan de geschiedenis van de groep.

Robbie Robertson vertelt onder meer een prachtige anekdote over medebandlid Garth Hudson. De laatste voegde zich bij de band op de voorwaarde dat de andere leden hem allemaal tien dollar per week zouden betalen voor muzieklessen. De klassiek geschoolde Hudson kon dan tegen zijn ouders zeggen dat hij muziekleraar was in plaats van dat hij alleen in een rock & roll-band speelde.
The Last Waltz wordt geprezen als een van de beste films in zijn genre. In 2019 werd de film door de Library of Congress geselecteerd voor bewaring in de National Film Registry van de Verenigde Staten. Met als vermelding: ‘Cultureel, historisch en esthetisch significant’.
Verschillende bekende artiesten traden op met The Band, onder wie Bob Dylan, Muddy Waters, Paul Butterfield, Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison, Dr. John, Neil Diamond en Eric Clapton. Naast rock & roll komen ook genres als blues, New Orleans rhythm and blues, Tin Pan Alley en folk aan bod.
Bluesliefhebbers kunnen na de vertoning gelijk door naar het optreden van Five Long Years in De Ogtent. Een Nederlandse bluesband met vooral ‘veteranen’ uit de Gelderse bluesscene. Five Long Years is altijd goed voor lovende reacties. Het repertoire is breed: van dampende blues(rock) tot meeslepende ballads. De bezetting wordt gevormd door Tom Pegels (gitarist), Klaas van der Veer (bas), Willem van der Aa (drums), Hans-Heinrich Glockner (keyboard) en de zangers Vincent Roerdink en Lucia Bokken.
Kaarten voor de film The Last Waltz à 4 euro zijn te bestellen via de website van De Ogtent (www.deogtent.nl). Vol is vol. De filmvoorstelling begint op 26 mei om 19.00 uur. Drie uur later is het de beurt aan Five Long Years. Ook voor dit optreden (zaal open om 21.30 uur) zijn kaartjes verkrijgbaar via de site van De Ogtent (10 euro per stuk). Een kaartje kopen voor het optreden van Five Long Years kan ook nog aan de deur (alleen pinbetaling). Sponsoren en Vrienden van Duuves Mixed Music hebben gratis toegang tot het optreden van de band.

Locatie