Enkele leden van ZVW'74 met rechts Wander Toering.
Enkele leden van ZVW'74 met rechts Wander Toering.

Zwemmen, hoe leuk kan dat zijn?

Plannen hebben ze genoeg bij Zwemvereniging Westervoort ‘74 (ZVW’74). Maar het probleem is dat het ledental, met name bij de jeugd, de laatste jaren flink is teruggelopen. Tijd voor een offensief.

Zwemmen is leuk, er zijn veel verschillende slagen en vormen, het is goed voor je lijf en je conditie, je kunt de sport recreatief en prestatief beoefenen, samen met anderen is het ook een sociale en gezellige bezigheid, en zwemmen is niet-blessuregevoelig. Hoe leuk wil je het hebben? Toch haakt in Nederland negentig procent van de kinderen af, nadat ze één, twee of drie zwemdiploma’s (A, B, C) hebben gehaald.

Dat gold jaren geleden niet voor Wander Toering (41), de huidige secretaris van ZVW’74. Toen hij bij de Drachtster Zwem & Polo Club in Friesland zijn diploma’s had gehaald, bleef hij lid. En een van de eerste dingen die hij deed toen hij in 2006 naar Westervoort verhuisde was lid worden van ZVW’74. Nog steeds is Wander regelmatig te vinden in het zwembad van Sports Planet en hij hoopt dat zijn twee jonge dochters de komende jaren in zijn voetsporen treden.

Als bestuurder (sinds twee jaar is Wander Toering secretaris van ZVW’74) heeft hij ook ontdekt hoe lastig het is een zwemvereniging figuurlijk boven water te houden. De huur van zwemwater loopt in de papieren en dan blijft er nog maar weinig over voor andere activiteiten. En van subsidies van de gemeente moet je het in deze tijd ook niet hebben.

Wander Toering: “Allemaal waar, maar we zitten niet bij de pakken neer. We organiseren van alles, zoals zwemkampen en clubkampioenschappen. Voor andere activiteiten zijn plannen. Denk aan het herinvoeren van een wedstrijdgroep en van de zwemvierdaagse, het oprichten van een waterpolotak en een tak synchroonzwemmen, en het geven van lessen reddend zwemmen.”

Maar het begint met meer leden, beaamt hij. “We zijn teruggezakt naar ongeveer zestig. Dat is te weinig. We hopen dat vanaf september de meeste corona-ellende achter ons ligt en we weer volle kracht vooruit kunnen. Kom lekker zwemmen, zou ik tegen kinderen, jongeren en volwassenen in Westervoort, Duiven en omgeving willen zeggen. De Pals staat vier avonden in de week tot onze beschikking.”

Hoe belangrijk het is om te kunnen zwemmen, blijkt deze zomer weer eens. In de zee en rivieren verdronken verschillende mensen. Wander Toering: “Heel triest. Terwijl Nederland toch bij uitstek een zwemland is. Bijna alle kinderen van vijf of zes jaar gaan op zwemles en halen één of meer diploma’s. Dat is in onze opvoeding verankerd en dat is natuurlijk heel goed. Toch blijft met name zwemmen in zee verraderlijk met al die stromingen. In open water moet je geen risico’s nemen, dat is altijd het beste advies.”

Nader kennismaken met ZVW’74? Kijk dan op www.zvw74.nl. Op die site staat ook een inschrijfformulier. Iedereen kan enkele keren gratis meedoen voor hij/zij besluit wel of niet lid te worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden