Voorzitter Bert van Vemde: “Laat mensen die benieuwd zijn eerst maar eens komen kijken en meedoen.”
Voorzitter Bert van Vemde: “Laat mensen die benieuwd zijn eerst maar eens komen kijken en meedoen.” (Foto: Rene Nijhuis)

Jeu de boules, iedereen kan het

Tussen de voetbalvelden en hockeyvelden op sportpark Horsterpark in Duiven beschikt jeu de boules-vereniging C’est Dubo over liefst 24 banen, een clubgebouw en een gezellig terras. De club telt echter slechts 38 leden die van die voorzieningen gebruikmaken. Tijd voor een ledenwerfoffensief, vindt de nieuwe voorzitter Bert van Vemde.

Legt u eens uit, waarom zou ik gaan jeu de boulen? Bert van Vemde: “Omdat het een leuk spel is, een leuke bezigheid. Met een wedstrijdelement ook. En het mooie is dat jeu de boules niet is gebonden aan leeftijd of lichamelijke conditie. Iedereen kan het. Zelfs als je niet kunt bukken om een bal op te pakken. Daar heb je tegenwoordig een touwtje voor met een magneet eraan. Daarnaast is het natuurlijk de gezelligheid onder elkaar. Als mensen competitie willen spelen en willen meedoen aan toernooien kan dat ook. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boulesbond.”

Het is duidelijk: hier spreekt een liefhebber. Hoewel Bert van Vemde (72) pas twee jaar lid is van C’est Dubo, is jeu de boules (anderen zeggen: petanque) voor hem niet nieuw. Bert: “Al jaren brengen wij familieweekeinden door op een camping in Callantsoog. De camping van oud-profvoetballer Hugo Hovenkamp. Op het strand spelen we dan altijd jeu de boules. Mijn jongste broer woont in Zwolle en vertelde een keer dat hij lid was geworden van een club daar. Bij toeval kwam ik er niet veel later achter dat in Duiven, mijn woonplaats, ook een jeu de boules-vereniging zit. Ik ben gaan kijken en ik was verkocht. Dat het spelletje leuk is wist ik al, maar de mensen bij C’est Dubo zijn ook leuk. Gewoon een gezellige club. Toen ze vroegen of ik de vacante plek van voorzitter wilde innemen heb ik dat gedaan. Nu wil ik proberen wat meer bekendheid aan de club te geven in Duiven en Westervoort, en zo het ledental wat opschroeven.”

Naast voorzitter Bert van Vemde bestaat het bestuur van C’est Dubo, dat is opgericht in 1996, uit secretaris Henri Schurink en penningmeester Jan Janssen. De contributie bedraagt 62,50 euro per jaar. Dat is inclusief een verplichte afdracht van 22,50 per lid aan de Nederlandse Jeu de Boulesbond. Bert van Vemde: “Lid worden komt wel. Laat mensen die benieuwd zijn eerst maar eens komen kijken en meedoen.”

Iedere week zijn er twee speelmomenten. Op maandagavond van half acht tot een uur of tien en op donderdagmiddag vanaf half twee. Vanwege corona wordt afstand gehouden en blijft steeds een tussenliggende baan vrij. Spelmateriaal is beschikbaar en het clubhuis is open op speeltijden. Vrijwilligers draaien bij toerbeurt de bar.

Voor het geval de weersomstandigheden het doorgaan niet toelaten, bekijkt het C’est Dubo-bestuur zelfs de mogelijkheid om achter het clubhuis een hal te bouwen, zodat ook binnen kan worden gespeeld. Bert: “Dat is misschien iets voor de toekomst. We zijn erover met de gemeente in gesprek, maar de plannen verkeren nog in een pril stadium.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden