Vrijwilligers richten het museumdepot in met werk van meerdere bekende kunstenaars.
Vrijwilligers richten het museumdepot in met werk van meerdere bekende kunstenaars. ( Foto: Ab Hendriks)

Verhuizing Liemers Museum afgerond

De verhuizing van het Liemers Museum van de Kerkstraat in Zevenaar naar de Turmac Cultuurfabriek aan de overkant van de straat, is afgerond. Het draaiboek waarin ook de verhuiservaringen van de expositieruimte en het depot in de afgelopen decennia zijn opgenomen, heeft volgens woordvoerder Ingrid Mens goed gewerkt.

“De laatste verhuizing naar het Turmac Cultuurfabriek was de meest uitdagende”, laat Ingrid Mens weten. “We trokken met meerdere vrijwilligers, vaste medewerkers en duizenden museumobjecten én kunstwerken naar de voormalige zeventig jaar oude fabriekshal van Turmac. Het is een schitterend heringericht gebouw waarin wij beschikken over gedeelten gelijkvloers en ruimten op een verdieping. In de bezoekersruimte is een lift beschikbaar.

Kleiner depot
Depotbeheerder Chris Kroon geeft toe dat het depot kleiner is dan de voorgaande depots. “Het nieuwe depot is daarentegen ingericht met de meest moderne middelen. In de nieuwe uittrekbare rekken hangen kunstwerken uit onder meer de beroemde Peter Stuyvesant-collectie en werken uit de collectie van wijlen het kunstenaarsechtpaar Helen en Fred Sieger uit Zevenaar. In de rolkastsystemen zijn kazuifels en andere textielobjecten ondergebracht zoals vaandels en uniformen.”

Officiële opening
“Het museumdepot is alleen bestemd voor het bewaren van museumobjecten. De voorwerpen worden er alleen uitgehaald voor onderhoud of worden tentoongesteld in wisselexposities. De intake en het onderhoud van voorwerpen worden in een van de werkruimten verricht. In een andere ruimte wordt het Adlib Informatie Systeem bijgewerkt met alle informatie over de objecten en voorzien van codes zodat deze makkelijk in het depot terug te vinden zijn.” De expositieruimte is mede door de coronacrisis nog steeds niet ingericht. Een teleurstelling voor de werknemers en bezoekers. “Wanneer wel is moeilijk te zeggen”, laat Ingrid Mens weten. “De officiële opening van de Turmac Cultuurfabriek én daarmee het museum staat nog niet vast.”

Logistieke operatie
De eerste wisselexpositie is wel gereed, deze is te zien in de gang voor het museum. “De tentoonstelling belicht het lot van Flying Officer Mervin Wheatley die in zijn Spitfire in maart 1940 bij Herwen werd neergeschoten. Hij voerde herkenningsvluchten uit voor de Engelsen. Tijdens de verhuizing was slechts een beperkt aantal vrijwilligers door de coronacrisis inzetbaar. Toch zijn ze erin geslaagd om samen met Van Hunen Verhuizers om de logistieke operatie te doen slagen”, weet Ingrid Mens. “Ik ben ervan overtuigd dat zij trots zijn en dat graag willen delen met de bezoekers.”

liemerskunstwerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden