Annette Kersten met haar gezin. Staand v.l.n.r: Jarno Kruit, Joost, Hans, Annette, Anne, Sara Kolk, Voor Roel en Maud. (Foto: René Nijhuis Fotografie)
Annette Kersten met haar gezin. Staand v.l.n.r: Jarno Kruit, Joost, Hans, Annette, Anne, Sara Kolk, Voor Roel en Maud. (Foto: René Nijhuis Fotografie)

'Ik ben slecht in 'nee' zeggen'

Tijdens de ledenvergadering van volleybalvereniging LIVO vorige week in De Ogtent stonden ineens de hele familie en andere bekenden van Annette Kersten-Berentzen op het podium. Samen met locoburgemeester Ineke Knuiman van Duiven. Annette stond perplex. “Wat gebeurt hier?”, dacht ze. Niet veel later was ze de trotse bezitter van een Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Een avond op de bank is voor Annette Kersten (56) vrij bijzonder. Meestal staat ze in de zaal van sportcentrum Triominos in Duiven of Sports Planet in Westervoort om volleybaltraining te geven. Of ze schuift aan bij een overleg van een van de vele commissies waar ze deel van uitmaakt. En dat al vele jaren lang. Waarom? Heel simpel: omdat ze het leuk vindt. Nog steeds. Annette: “Ik zie er nooit tegenop om naar de club te gaan. Het geeft nog altijd energie.”

Ze weet al heel lang hoe het werkt. “Je rolt van het een in het ander, zo gaat dat nu eenmaal. Daar komt bij dat ik slecht ben in ‘nee’ zeggen. Maar bovenal is het het plezier dat ik erin heb. Ik train nu op zondagen ook een talentengroep van de Achterhoekse Volleybal Academie. Moet dat nou, ook op zondag nog?, vragen mensen dan. Nee, natuurlijk moet het niet. Maar ik vind het leuk en dus doe ik het.”

Het is het paplepelverhaal. Annette, een geboren en getogen Westervoortse die na haar trouwen verhuisde naar Duiven, groeide op in een volleybalgezin. Haar vader was lange tijd voorzitter van Wevoc, de lokale club. Annette ging volleyballen (en doet dat nog steeds) en haar kinderen gingen ook volleyballen (en doen dat ook nog steeds). Tegenwoordig niet meer bij Wevoc, want dat bestaat niet meer. Zoals ook de Duivense vereniging Reflex is opgeheven. De clubs gingen in 2017 op in LIVO, Liemers Volleybal.

Annette Kersten was een groot voorstander van de fusie. Ze leverde aan het samengaan ook een flinke bijdrage en ziet nu dat het een verstandig besluit is geweest. “De maatschappij wordt steeds individualistischer en dat heeft z’n weerslag op het verenigingsleven. Teamsporten zoals volleybal hebben het moeilijk. Duiven en Westervoort werden te klein voor een eigen vereniging. Met LIVO hebben we nu een grote en in alle opzichten gezonde vereniging met ongeveer 400 leden. Een club waarbij recreatiesport en prestatiesport hand in hand gaan. Inmiddels is ook het oud zeer, dat er in het begin nog een beetje was, gesleten, het is weg.”

Zoals veel trainers en kaderleden heeft Annette Kersten soms het nodige te stellen met ‘de jeugd van tegenwoordig’. Maar juist dan is ze op haar best. Annette: “Als jongeren het even niet naar hun zin hebben, zijn ze geneigd af te haken. Daar ben ik niet van. Ik probeer altijd iedereen aan boord te houden. Hoe? Gewoon, door in gesprek te gaan.”

Met als beloning dat leden vaak toch doorgaan en nu ook in de vorm van een koninklijk lintje. Annette: “Toch wel bijzonder. Het begint langzaam te landen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden