Straatfotograaf Willeke Tjassens te midden van haar foto's in cultureel centrum De Ogtent. (Foto: René Nijhuis Fotografie)
Straatfotograaf Willeke Tjassens te midden van haar foto's in cultureel centrum De Ogtent. (Foto: René Nijhuis Fotografie)

Bijzondere mensen gefotografeerd

Fotografie is een hobby van veel mensen. Maar niet veel mensen exposeren de foto’s die ze maken. Willeke Tjassens uit Duiven wel. Ze richt op de tweede verdieping van De Ogtent een expositie straatfotografie in die van 14 september t/m 11 oktober gratis is te bezoeken.

Straatfotografie, het woord zegt het al. Foto’s die op straat zijn gemaakt van mensen. “Van bijzondere mensen”, benadrukt Willeke Tjassens. Logische vraag: wat zijn ‘bijzondere mensen’? Willeke: “Mensen die in het oog springen. Vaak omdat ze er letterlijk kleurrijk uitzien. Maar het kan ook dat ik met iemand aan de praat raak die een aangrijpend verhaal heeft. Dan vraag ik soms of ik hem of haar mag fotograferen. Meestal reageren mensen positief.”

Willeke Tjassens (48) is een Duivense die werkt bij zorgdienstverlener Zozijn als begeleider van licht verstandelijke gehandicapten. Ze maakt ook vlogs (korte filmpjes), waarin de zorg op een positieve manier wordt belicht. Van filmpje naar fotografie is maar een kleine stap. Net als voor de vlogs gaat Willeke speciaal voor het maken van foto’s op stap.

“Ik doe dit al zeker vijftien jaar. Ik heb mensen gefotografeerd in Cuba, New York en Roemenië, maar ook in Duiven en Amsterdam. Amsterdam is mijn favoriet. Eens in de maand ga ik daar wel een dag heen. Koffie of een biertje drinken in mijn favoriete kroeg en dan kom ik altijd wel iemand tegen die zich leent voor mijn serie straatfotografie. Laatst nog raakte ik in gesprek met een zwerver met een crimineel verleden. Hoe kleurrijk wil je het hebben?”

Soms zijn ontmoetingen ook onverwacht en lang niet altijd heeft Willeke Tjassens haar camera bij zich. Geen probleem. Willeke: “Met een mobieltje zijn tegenwoordig ook prima foto’s te maken. Ik vraag altijd wel aan mensen of ik ze mag fotograferen. In foto’s die je stiekem van iemand maakt zit vaak meer spontaniteit, maar dat doe ik niet. Ze moeten me echt toestemming geven. Ik zeg er ook duidelijk bij dat het puur hobby is. Foto’s verkopen doe ik niet.”

Ze vindt het mooi dat ze mag exposeren in De Ogtent. Ze begrijpt dat het niet storm zal lopen. Haar vertrekpunt is: iedere bezoeker is er een. Willeke: “Zondag 13 september om 15.00 uur is de opening. Daar ga ik wat leuks van maken met familie en vrienden en mensen die misschien die middag al even willen komen kijken. Verder zie ik het wel. Ik ben graag bereid een toelichting te geven, want eigenlijk hoort bij iedere foto een verhaal. Als mensen daarin geïnteresseerd zijn kunnen ze mij vooraf laten weten wanneer ze komen. Dan probeer ik er op die dag en tijd ook te zijn.”

De expositie van Willeke Tjassens telt 23 foto’s. Niet uitsluitend in zwart-wit, waaraan veel straatfotografen de voorkeur geven. Willeke: “Ik heb toch meer met kleur.”

De expositie is geopend tijdens de reguliere openingstijden van De Ogtent. Email: wtjassens@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden