De Loowaard-opruimploeg met rechts vooraan Peggy Blaauw.
De Loowaard-opruimploeg met rechts vooraan Peggy Blaauw. (Foto: Rene Nijhuis)

Doel: een minder vervuilde Loowaard

Tien weken lang zamelden vrijwilligers van GoClean en ‘Vrienden van de Loowaard’ iedere maandagavond afval in in de Loowaard, in het buitengebied van de gemeente Duiven. In totaal werden 6557 stuks zwerfafval opgeruimd en vastgelegd. Er komt een rapport van de actie, dat inzicht moet geven in waar de hotspots in het recreatiegebied zijn.

Iedere maandagavond weer schrok voorzitter Peggy Blaauw van GoClean, een organisatie die sinds 2016 de strijd aanbindt met zwerfafval. De Loowaard, die een week eerder nog zwerfafvalvrij was ‘opgeleverd’, lag steeds opnieuw vol met afval. Peggy: “Het went nooit. Hoe bestaat het, denk ik vaak, ruim je rotzooi op. Maar de feiten liegen niet. Ik ben op een gegeven moment ook op andere avonden gaan opruimen. Vooral bij het strandje lag altijd veel afval. Vaak ook glas. Niet alleen gevaarlijk voor mensen, ook voor dieren die daar op rustige tijden komen.”

Peggy Blaauw weet onderhand waar het aan ontbreekt: aan bewustwording. Het besef echter dat de wereld op den duur het onderspit delft als je de natuur verwaarloost, is er niet bij iedereen. Peggy: “Denk niet dat het alleen jongeren zijn die rotzooi gewoon laten liggen. Ook ouderen maken zich er schuldig aan. Mensen van alle leeftijden eigenlijk.”

Opdrachtgever van de actie in de Loowaard was de gemeente Duiven. Peggy: “Samen met de ‘Vrienden van de Loowaard’ hebben we een goed gesprek gehad met burgemeester Hieltjes. De actie is opgetuigd en er komt een vervolg. Het rapport dat binnenkort verschijnt, geeft inzicht in de situatie en op basis daarvan kunnen preventieve maatregelen worden genomen. Waarschuwingsborden bijvoorbeeld en handhaving, maar we denken ook aan een afvalscheidingsstation bij de ingang van het gebied.”

En afvalbakken in het gebied? Peggy: “Dat ligt wat moeilijk, omdat de Loowaard in het bezit is van liefst negen eigenaren. Maar wie weet, kunnen we met het inzicht dat het rapport verschaft, ook die neuzen dezelfde kant op krijgen.”

Vier jaar GoClean hebben Peggy Blaauw geleerd dat de strijd met zwerfafval niet gewonnen gaat worden met het opruimen van het afval. Want een schone omgeving wordt gewoon weer vervuild. Het gaat volgens de voorzitter om bronbestrijding. Bewustwording in combinatie met het ‘waarde creëren’ aan afval. Peggy: “Neem plastic doppen. Per kilo ontvangt KNGF Blinde Geleidehonden daar een vergoeding voor. Als mensen dat weten zijn ze misschien wél bereid hun doppen in een aparte bak te gooien. Zo zijn er veel meer vormen van hergebruik van restmateriaal.”

Peggy Blaauw en GoClean zweren tegenwoordig bij de Litterati-app en het ZwerfAfvalKompas. De app kan worden gebruikt om al afval dat wordt ingezameld in beeld te brengen, en met het kompas kan de vastgelegde data worden geanalyseerd. Peggy: “Met deze tools kunnen we de gewenste slag van symptoombestrijding naar bronbestrijding maken. Het zou mooi zijn als dat volgend jaar zomer al leidt tot een minder vervuilde Loowaard.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden