René Nijhuis, fotograaf en editor: “Ik wil iets goeds afleveren."
René Nijhuis, fotograaf en editor: “Ik wil iets goeds afleveren." (Foto: Rene Nijhuis)

Altijd op zoek naar die ene foto

Steeds meer mensen kennen René Nijhuis. Een 47-jarige Duivenaar die naam maakt als fotograaf. Voor deze krant, maar ook meer en meer voor persbureaus. Daarnaast werkt René als editor. Iemand die (sport)foto’s van collega’s technisch bewerkt en ze via beeldbanken ter beschikking stelt aan media.

Hij komt uit de sport. René is een zoon van Ben Nijhuis. Oudere lezers zullen zich Ben Nijhuis herinneren als stoere keeper van Vitesse in de jaren 1975 tot 1981. Een contract bij die club deed het gezin Nijhuis destijds van Groenlo verhuizen naar Duiven. Daar woont René nog steeds en net als zijn vader werd hij keeper. Hij haalde ook het eerste elftal, al was dat van DVV en niet van Vitesse.

Een blessure leidde hem in de richting van zijn huidige beroep als fotograaf/editor. René: “Ik scheurde een kruisband. Omdat ik betrokken wilde blijven bij het eerste elftal van DVV en iets zinnigs wilde doen, ben ik foto’s gaan maken. Gewoon voor de leuk. Een jaar of vijf geleden vroeg Theo de Reus of ik ook voor de Duiven Post wilde fotograferen. Dat ben ik gaan doen en vanaf dat moment heeft het een vlucht genomen.”

Bij een wedstrijd kwam René Nijhuis in contact met een collega die hem vroeg voor editorwerkzaamheden. Het betreft vooral sportfotografie, met de nadruk op voetbal. Vrijwel ieder weekend zit René achter zijn pc om foto’s te bewerken. “Leuk werk, net als zelf fotograferen. Het kost me moeite om het werk te noemen.”

Op de vraag waar een goede sportfoto aan moet voldoen, komt geen eenduidig antwoord. “Het moet in ieder geval geen zoekplaatje zijn. Verder kan er veel wél. Een mooie actiefoto is altijd goed, maar je hebt ook journalistieke foto’s. De sterspeler die gepasseerd wordt bijvoorbeeld, en die dan met een chagrijnige kop vastleggen op de reservebank. Ik moet nu ook denken aan een foto van Messi op de slaapkamer van mijn zoon. Een foto dat hij wegloopt na een doelpunt. Niets bijzonders, zou je denken, maar toch is het een veelzeggende plaat.”

René zelf is ook een garantie voor kwaliteit. Altijd op zoek naar die ene, perfecte foto. Met fotografen die het raampje van hun auto laten zakken, een foto maken en weer weg zijn, heeft hij niets. “Ik wil iets goeds afleveren. Vaak zijn dat ook meerdere foto’s, zodat een redacteur kan kiezen. Er gaat veel tijd in zitten, al heeft dat ook met mezelf te maken. Zeker bij opdrachten in Duiven kom ik vaak bekenden tegen en voor je het weet sta je dan nog een tijd te kletsen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden