<p>Frank Futselaar in training in het bos: &quot;Ik voel me goed en heb er zin in.&quot; (Foto: Barbara Kerkhof)&nbsp;</p>

Frank Futselaar in training in het bos: "Ik voel me goed en heb er zin in." (Foto: Barbara Kerkhof) 

Olympische race Frank Futselaar

Zondag 4 oktober moet het gebeuren voor Frank Futselaar. In het St. James’s Park in Londen probeert de Westervoortse hardloper die dag te voldoen aan de Olympische marathonlimiet van 2.11.30. Lukt het, dan is hij vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar. Vier dagen voor de ‘race van zijn leven’ is het vertrouwen in een goede afloop groot.

We staan aan de vooravond van een historische prestatie van een Westervoortse sporter. Vergelijkbaar misschien met de uitverkiezing van voetbalkeeper Theo Snelders voor het Nederlands elftal in 1989 (Frank Futselaar was toen nog niet eens geboren). Theo Snelders, die tegenwoordig in Losser woont, debuteerde op zijn vijftiende al in het eerste elftal van Sportclub Westervoort.

Voetballen deed Frank Futselaar ook, bij AVW’66. Maar zijn hardlooptalent deed hem vijf jaar geleden kiezen voor een sportcarrière als atleet. Succes bleef niet uit. Hij maakte progressie, veel progressie. De afgelopen weken nog verbeterde Frank Futselaar zijn persoonlijke recordtijden op de 5.000 en 10.000 meter op de baan. Korte afstanden die de basis vormen voor een marathon binnen de 2 uur, 11 minuten en 30 seconden. Frank Futselaar: “Drie jaar keihard trainen komt zondag samen. Ik voel me goed en heb er zin in. Hardlopen is een trainingssport, met wedstrijden als bevestigingsmomenten. De trainingen wijzen uit dat ik 2.11.30 in de benen heb. Als ik mijn niveau zondag kan laten zien, komt het goed.”

De voorbereiding op de race in Londen verliep vlekkeloos. Deze laatste week geldt als een ‘rustweek’, al moet dat niet al te letterlijk worden genomen. Frank: “Ik train door, alleen wat minder lang en wat minder intensief dan anders. Maar aan 100 kilometer kom ik zeker nog wel. Dat is ook goed voor me. Ik moet bezig blijven.”

Morgenmiddag (donderdag) vliegt Frank Futselaar naar Engeland. Samen met alle andere deelnemers (50 bij de mannen en 50 bij de vrouwen) en de mensen die betrokken zijn bij de organisatie, neemt hij zijn intrek in een hotel nabij vliegveld Heathrow. Daar volgt een laatste coronatest en vervolgens zit het hele gezelschap tot de race in een soort bubbel. Vrijdag en zaterdag is er tijd voor onderling overleg.

Frank: “Er komen jongens van over de hele wereld die voor diezelfde limiet gaan. Ik hoop dat we een goed wedstrijdplan kunnen maken. Vanaf 25, 30 kilometer wordt het echt zwaar en het mooiste is als je ook die laatste fase in een groepje kunt blijven lopen.”

Anders dan anders is dit keer dat er het St. James’s Park een ronde wordt gelopen. Een rondje van iets minder dan 2,3 kilometer, dat negentien keer moet worden afgelegd om precies aan de marathonafstand van 42,2 kilometer te komen. Frank: “De deelnemers gaan zich verspreiden over het rondje. Na verloop van tijd heb je overal jongens lopen. Dat kan gunstig zijn.”

Het parcours in het St. James’s Park, met een minimaal hoogteverschil, leent zich bij uitstek voor snelle tijden. Het was vorig jaar oktober een van de twee opties voor de geslaagde wereldrecordpoging van de Keniaan Eliud Kipchoge (Kipchoge liep daar als eerste atleet onder de twee uur op marathon: 1.59.40). Op laatste moment werd voor Wenen gekozen omdat de weersomstandigheden daar op dat moment beter waren dan in Londen.

Mocht Frank Futselaar, die tegenwoordig in Arnhem woont, aan de limiet voldoen, dan is het nog niet helemaal zeker dat hij volgend jaar op 8 augustus aan de start staat van de Olympische marathon in Japan. Nederland mag drie deelnemers afvaardigen en Nederlands recordhouder Abdi Nageeye is al zeker van zijn plaats. Voor de twee andere plekken zijn, naast Frank Futselaar, ook nog enkele anderen in de race: Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Björn Koreman. Michel Butter is onlangs gestopt en dus afgehaakt. Hoe sneller Frank Futselaar zondag in Londen loopt, hoe groter de kans dat hij een starticket bemachtigt.

Frank: “Ik ben nu niet met anderen bezig. Ik weet alleen dat Bart op 6 december in Valencia gaat proberen de limiet te lopen. De plannen van Khalid, Ali en Björn ken ik niet. Misschien richten ze zich op een marathon in het voorjaar.”

Mocht Frank Futselaar de limiet lopen en een starbewijs weten te bemachtigen voor de Olympische Spelen, dan geldt voor de Westervoorter het aloude Olympische adagium: deelnemen is belangrijker dan winnen. In aanmerking voor de medailles komt hij in het internationale geweld niet. Daar is het de Westervoorter en de sponsorgroep achter hem ook niet om te doen. Manager en supporter Hans Frieling zei het een jaar geleden al: “Al staat Frank met 20 kilo overgewicht aan de start van de Olympische marathon, dan nog zal je mij niet horen. Het hele project is opgezet om hem erbij te laten zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden