<p>Archieffoto december 2019 van René Nijhuis.</p>

Archieffoto december 2019 van René Nijhuis.

Streep door Duivense ijsbaan 2020

Sommige dingen voel je op je klompen aankomen. Zeker na de persconferentie van minister-president Mark Rutte vorige week. En ja hoor, een dag later kwam het persbericht: ‘In 2020 geen ijsbaan in Duiven’. “Ongelooflijk balen, maar het kan nu gewoon niet”, zegt voorzitter Rob Vissers van organisator Stichting Winterevenementen Duiven.

‘IJsbaan gaat voorlopig door’. ‘Voorbereidingen in gang gezet’. ‘Uitdaging in coronatijd wordt het vinden van de juiste vorm’. Drie zinnetjes uit een artikel over de ijsbaan in een augustus-uitgave van deze krant. Rob Vissers zegt daarin ‘dat afgelasten de makkelijkste weg is’. Maar ook: ‘Als er echt een tweede lockdown komt wordt het een ander verhaal. Gelukkig is het zover nog niet.’

Toen nog niet, maar nu wel. Die tweede (gedeeltelijke) lockdown is een feit. De Stichting Winterevenementen had vervolgens weinig tijd nodig z’n knopen te tellen en gooide de handdoek. Rob Vissers: “Moet ik het nog een keer zeggen? Ongelooflijk balen.”

Hij wil ook gezegd hebben dat ze er alles aan hebben gedaan. Rob: “We hebben intensief overlegd met de gemeente, het organisatieteam en vrijwilligers. Steeds hoop gehouden ook, daar waar andere evenementenorganisaties al eerder de stekker eruit trokken. Op een gegeven moment echter kom je tot de conclusie dat het echt niet kan. Dat was voor ons na de persconferentie op 13 oktober, waarin Rutte strengere maatregelen aankondigde. Wat heeft meegespeeld is dat een groot aantal van onze vrijwilligers wat ouder is en in de risicogroep valt. Die mensen gaven aan dat ze het onder deze omstandigheden niet zien zitten. Begrijpelijk.”

De organisatie vindt het niet doorgaan van de ijsbaan vooral jammer voor de jeugd in Duiven en de Liemers. De baan heeft er dertien achtereenvolgende jaren gelegen en veel jongeren verheugen zich ieder jaar op de mogelijkheid tot vertier in de donkere decembermaand.

Dan zijn er nog de 450 minimagezinnen in de Liemers die ieder jaar door de ijsbaanorganisatie worden verblijd met een kerstpakket. Besloten is deze goede doelenactie wél door te laten gaan. Rob Vissers: “Uit onze reserves maken we het dit jaar mogelijk.”

Bij een somber verhaal over afgelasting, past een positieve afsluiting. Daar zorgt Rob Vissers voor: volgend jaar gaat de ijsbaan weer gewoon door. Ervan uitgaande dat alle coronaellende dan achter ons ligt. Rob: “We bereiden ons vanaf nu voor op een geweldige comeback in 2021. Dat kan ik beloven omdat we juist de laatste tijd het organisatieteam met nieuwe mensen hebben kunnen uitbreiden. Die moeten nu even iets langer geduld hebben, maar volgend jaar kunnen ze aan de bak.”

Op de plaats van de ijsbaan in het centrum komt in de weken dat de ijsbaan er zou hebben gelegen een groot led-scherm te staan, waarop beelden van de ijsbaan te zien zullen zijn. Ook sponsors kunnen zo onder de aandacht worden gebracht. De stichting beraadt zich nog op een ludieke actie voor de jeugd in december.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden