<p>Jurren Engelage in de tuin bij zijn huis in Groessen met in zijn handen Hornbach's Gouden Hamer voor de beste klusser van het land.</p>

Jurren Engelage in de tuin bij zijn huis in Groessen met in zijn handen Hornbach's Gouden Hamer voor de beste klusser van het land.

'Beste klusser' Jurren zoekt een baan

Jurren Engelage. Wie? Jurren Engelage uit Groessen. Ja, hoezo? Nou, het kan maar zo zijn dat Jurren de komende weken uitgroeit tot BN’er. De 35-jarige Groessenaar won begin deze maand Hornbach’s Gouden Hamer, de prijs voor ‘De Beste Klusser van Nederland’. Jurren figureert inmiddels in advertenties en promotiecampagnes van de bouwmarkt. “Het schijnt dat ik zelfs al in bushokjes hang.”

‘Echt niet’, was de eerste gedachte van Jurren Engelage toen hem bij de vestiging van Hornbach in Duiven werd gevraagd of hij mee wilde doen aan de strijd om de Gouden Hamer. Maar na enig aandringen ging hij toch om. “Waarom ook niet?, dacht ik. Ik ben best handig en aan zo’n wedstrijd meedoen is weer eens wat anders.”

Jurren Engelage vertelt vervolgens over de moeilijke fase waarin hij zit, en waar hij voor zijn gevoel langzaam aan het uitkomen is. De Groessenaar heeft PTSS, een posttraumatische stressstoornis. Vervelende ervaringen komen steeds terug in zijn hoofd en maken zijn leven niet gemakkelijk. Jurren wil er weinig over kwijt. “Ik heb een vrij problematisch verleden. Dat heb ik lang verstopt, maar de laatste tijd ben ik ermee aan het worstelen. Ik ben er ook mijn baan door verloren. Toen kwam corona en dus zit ik nog steeds thuis.”

Thuis heeft Jurren wel afleiding. Met ondersteuning van zijn vrouw heeft hij een grote vijver aangelegd in hun tuin, met vissen en eenden, en een volière gebouwd waarin tal van vogels van de ene naar de andere kant vliegen. Toen kwam op een dag die vraag: of hij aan de verkiezing ‘De Beste Klusser van Nederland’ van Hornbach mee wilde doen. Na een voorselectie (duizenden klussers meldden zich aan) en een fysieke kwalificatieproef (een dakpanplaat monteren op een dakbeschot), nam Jurren het in de finale op tegen veertien andere klushelden uit heel het land. Vier opdrachten moesten ze uitvoeren en Jurren deed dat volgens de jury als beste.

“Het was een enorm spektakel en een onvergetelijke ervaring. Ik had niet gedacht dat ik zou winnen. De opdrachten waren pittig en de andere kandidaten ook goed. Kort nadat ik hoorde dat ik had gewonnen, stortte ik in. Alle adrenaline was in een keer weg. Vanwege alles wat ik heb meegemaakt en dan het winnen van die Gouden Hamer. Mensen van Hornbach hebben later nog een paar keer gebeld om te vragen hoe het ging. Dat heb ik gewaardeerd.”

En nu dan een leven in de schijnwerpers. Jurren: “Heel raar. Ik was altijd van de achtergrond, van het overleven. Nu ben ik ineens ‘de beste klusser van Nederland’ met alle publiciteit die daarmee gepaard gaat. Alsof ik in een achtbaan zit. Natuurlijk werkt het wel positief. Het is een stap vooruit, ik put er energie uit.”

Nu nog een baan. Jurren Engelage: “Zal ik je eens wat vertellen? Ik heb toevallig vanochtend een sollicitatiegesprek gehad. Het ziet er goed uit. Hopelijk gaat het door.”

De finale van de klusserverkiezing kan worden teruggekeken op: www.debesteklusservannederland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden