<p>Mogelijk als gevolg van de coronacrisis is er in Duiven sprake van een toename van jongerenoverlast, met het Eilandplein en het NS-station als ‘hotspots’.</p>

Mogelijk als gevolg van de coronacrisis is er in Duiven sprake van een toename van jongerenoverlast, met het Eilandplein en het NS-station als ‘hotspots’.

Meer jongerenoverlast door corona

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de gemeente Duiven blijft toenemen, de afgelopen week zelfs met 9 per dag. Volgens burgemeester Huub Hieltjes zijn de besmettingen “redelijk verspreid” over de dorpen en wijken. Mogelijk als gevolg van de coronacrisis is sprake van een toename van jongerenoverlast, met het Eilandplein en het NS-station als ‘hotspots’.

Maandag kwam het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Duiven uit op 318. Dat zijn er 64 meer dan een week eerder. Daarmee lijkt de groei te stabiliseren op 8 à 9 besmettingen erbij per dag. Het aantal ziekenhuisopnamen (16) en sterfgevallen (6) verandert nauwelijks. De gemeente krijgt volgens burgemeester Hieltjes van de GGD geen gedetailleerde informatie over waar besmettingen plaatsvinden, tenzij de GGD een echte brandhaard ontdekt. Hieltjes: “Dat is logisch, want de GGD is in deze tijd gigantisch druk. Maar we krijgen langs andere weg wel informatie binnen, waaruit blijkt dat de besmettingen redelijk verspreid in de dorpen en wijken plaatsvinden. Met af en toe een uitschieter, zoals bij de voetbalclub in Loo.”

Nu de sportkantines en de horeca gesloten zijn, richten de boa’s zich vooral op andere plaatsen waar veel mensen samen komen, zoals de supermarkten en de publiekstrekkers op de bedrijventerreinen. Mensen worden aangesproken als ze zich niet aan de coronaregels houden. “En als het erg druk is, vragen we consumenten om later terug te komen”, zegt Hieltjes.

Jongerenoverlast
De boa’s en de politie zijn de laatste weken ook drukker dan normaal met jongerenoverlast. Vooral het Eilandplein in Duiven-Zuid en het NS-station zijn hotspots. Burgemeester Hieltjes begrijpt dat jongeren elkaar buiten willen ontmoeten, maar dat mag volgens hem niet tot overlast leiden. “Er zijn minder activiteiten voor jongeren en de sportclubs zitten dicht, dus is het logisch dat ze elkaar toch opzoeken. Meestal gaat het goed, maar soms zijn ze rumoerig en intimiderend naar voorbijgangers. Of er wordt met scooters en auto’s over fiets- en voetpaden gereden.” De boa’s en politie spreken volgens Hieltjes eerst aan, maar bij verkeersovertredingen, “onaanvaardbaar veel lawaai” of het negeren van coronaregels kan ook een boete worden uitgeschreven.

Politie waarschuwt
De politie meldde eerder al een toename van overlast van “groepen jeugd” in de afgelopen maanden. Er zou herhaaldelijk via sociale media zijn opgeroepen om naar Duiven, Westervoort of Zevenaar te komen “om te vechten of rotzooi te trappen”, waarbij ook sprake zou zijn van messen. Het benaderen van ouders heeft volgens de politie onvoldoende effect gehad: “De vervelende groepen en het overlastgevende gedrag blijven echter bestaan.” De politie kondigt aan dat de tijd van waarschuwen voorbij is. “Geen zin in een bekeuring van 140 euro, blijf dan thuis of veroorzaak geen overlast”, aldus de Duivense politie op haar Facebookpagina.

Westervoort
In Westervoort neemt het aantal geregistreerde coronabesmettingen vooral sinds 1 oktober snel toe. Die dag stond het totaal op 62, een aantal dat afgelopen maandag was gegroeid naar 153. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen is al maanden onveranderd op 16 (ziekenhuis) en 6 (sterfte). Ook in de gemeente Zevenaar wint het coronavirus nog steeds terrein. Het aantal geregistreerde besmettingen is sinds 1 oktober gestegen van 218 naar 477, een toename van 10 per dag. Het aantal ziekenhuisopnamen neemt iets toe (nu 54) en er is één sterfgeval bijgekomen (nu 17).

Plan voor teststraat
Het Doetinchemse vervoersbedrijf Correct Monnereau, onder andere gespecialiseerd in rouwvervoer, hoopt zo snel mogelijk een commerciële coronateststraat in te kunnen richten op de parkeerplaats bij begraafplaats ’t Heijlige Lant in Duiven. Connect Monnereau-manager Berry van Beek runt samen met zijn vrouw ook het daar gevestigde Afscheidshuis De Liemers. Het bedrijf heeft deze week al een teststraat in Doetinchem geopend. Er wordt gebruikgemaakt van goedgekeurde antigeentesten. De uitslag is binnen vijftien minuten bekend. De tests worden afgenomen door gecertificeerde verpleegkundigen. Correct Monnereau is in overleg met de gemeente Duiven over de teststraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden