<p>Een glunderende Joop Harmsen met zijn mini-ezel, die uiteraard naar hem is vernoemd.</p>

Een glunderende Joop Harmsen met zijn mini-ezel, die uiteraard naar hem is vernoemd.

Verjaardagscadeau Joop (80): een ezel

Begin deze maand werd Joop Harmsen 80 jaar. Omdat de Duivenaar meer is van het geven dan van het nemen, nam hij het initiatief voor een geldinzamelingsactie voor een mini-ezel voor de Kinderboerderij in het Horsterpark. Het benodigde geld, 2500 euro, kwam binnen en vorige week werd mini-ezel Joop verwelkomd.

“Een mini-ezel stond al een tijdje op ons verlanglijstje”, zegt beheerder Renate Bartels van de Kinderboerderij. “In deze coronatijd zijn onze medewerkers en bezoekers toe aan een nieuw dier op de boerderij. Die Joop fikst het dan toch maar even. Geweldig.”

In maart al zette Joop Harmsen de actie in gang. Hij schreef fondsen en potentiële sponsors aan met de vraag of ze wilden bijdragen aan de aanschaf van een mini-ezel. Daar werd goed op gereageerd en er kwamen toezeggingen binnen. Ondertussen had de kinderboerderij zelf ook een flink bedrag gespaard, zo’n 1000 euro. Helaas werd dat geld een maand geleden gestolen bij een inbraak in de woning van de beheerder van het park. De laatste benodigde bijdragen kwamen nu uiteindelijk binnen via familie en vrienden en bekenden van Joop Harmsen zelf. “Ik heb ze gezegd dat ik voor mijn tachtigste verjaardag in plaats van cadeaus liever een bijdrage wilde hebben voor de koop van een mini-ezel voor de kinderboerderij. Daar heb ik veel respons op gekregen. Die 2500 euro hebben we gehaald en de mini-ezel is gelijk gekocht. Het dier is ondergebracht bij de pony’s en de ezeltjes die de boerderij al had: Lotje en Zazou.”

Joop Harmsen is al jarenlang bekend met de kinderboerderij en het theepaviljoen in het Horsterpark. Een jaar of zeven geleden richtte hij de Horsterpark Express op. De medewerkers met een beperking die werken op de kinderboerderij en bij het paviljoen worden dagelijks door vrijwilligers van de Horsterpark Express opgehaald bij hun woonadressen en aan het eind van de middag weer thuis gebracht. De vervoersdienst was nodig omdat de toenmalige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) werd gewijzigd. De vergoeding voor taxikosten van medewerkers die meer dan vijf kilometer van hun werkplek wonen werd geschrapt. De Horsterpark Express sprong met succes in dat gat. Vrijwillige chauffeurs rijden sindsdien dagelijks bij toerbeurt met hun eigen auto. Voor de gereden kilometers krijgen ze een vergoeding. Renate Bartels: “Onnodig te zeggen dat we ongelooflijk blij zijn met Joop en zijn mannen.”

En nu dus een mini-ezel, met dank opnieuw aan Joop Harmsen. De Duivenaar heeft er zelf ook schik van dat het is gelukt. “De kinderboerderij en het theepaviljoen zijn geweldige plekken voor mensen met een beperking om te werken. Je ziet dat ze er plezier hebben en ze leven helemaal op. Die mensen gun je een nieuw dier op de boerderij. En hoe leuk denk je niet dat het is voor al die opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen de boerderij bezoeken? Het is heel graag gedaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden