<p>Ben en Charlotte van Schaik in het weiland bij Zorgboerderij De Ooijsebrug in Groessen.</p>

Ben en Charlotte van Schaik in het weiland bij Zorgboerderij De Ooijsebrug in Groessen.

Van tuinder tot ondernemer in de zorg

In het buitengebied van Groessen, aan de Ooijsebrug 2, zit al jarenlang Zorgboerderij De Ooijsebrug. Een kleinschalige dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is de onderneming van Ben en Charlotte van Schaik. Ben was vroeger tuinder, maar schoolde zich om. Met succes. De Ooijsebrug loopt als een tierelier.

Maximaal achttien cliënten zijn iedere dag welkom. Het totale bestand telt de namen van veertig cliënten. Zorgboerderij De Ooijsebrug is een boerderijproject, de naam zegt het al. Er zijn veel dieren en dat betekent dat er altijd werk aan de winkel is. Het voeren van de dieren, maar ook het schoonmaken van de verblijven. Daarnaast worden de deelnemers onder meer beziggehouden met creatieve activiteiten, het demonteren van elektrische apparaten en het onderhouden van een groentetuin. Er zijn ook zogenaamde buitenprojecten elders. Bij de sportverenigingen Loo en OBW, bij basisschool De Groene Ring, bij het Droo-huus en bij woontehuizen voor ouderen van Liemerije.

Ben van Schaik (60): “We hebben het goed staan. De cliënten zijn tevreden en hun ouders zijn tevreden. De contacten zijn goed. Aanvulling is nooit een probleem. Het praat zich rond dat mensen hier op een leuke manier worden opgevangen en beziggehouden.”

Tot 1996 hadden Ben en Charlotte van Schaik een groentekwekerij. De omslag werd ingezet toen Ben in dat jaar parttime ging werken bij de Thushoeve in Zevenaar, een boerderijproject van Zozijn. Vervolgens was het in 2003 nog maar een kleine stap naar het oprichten van een eigen, zelfstandige, kleinschalige zorgboerderij. Een optelsom van ervaring in de zorg en op agrarisch gebied, de nodige ondernemingslust en het wonen op een geschikte locatie.

Ben: “We zijn rustig begonnen, twee dagen in de week, en hebben het langzaam uitgebouwd tot wat het nu is. Een dagopvang van maandag t/m vrijdag van negen tot vier uur. Charlotte heeft haar werk bij Justitie opgegeven en we hebben beiden de nodige zorgdiploma’s gehaald. Daarnaast hebben we gediplomeerde medewerkers in dienst. Tachtig procent van onze cliënten valt in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar, maar we hebben ook een man van 80 die een paar dagdelen in de week komt. Om er even uit te zijn en niet iedere dag op zijn kamertje te zitten.”

De Ooijsebrug begeleidt cliënten volgens het Eigen Initiatief Model (EIM). Een methode die het denken stimuleert. Deze wordt gecombineerd met een methode om mensen met autisme duidelijkheid en structuur te bieden. Ben: “De kwaliteit die wordt gevraagd kunnen we absoluut bieden.”

Corona heeft voor De Ooijsebrug geen verregaande gevolgen gehad. Ben van Schaik: “We hebben alleen wat aanpassingen moeten doen om de ander halve meter te kunnen garanderen. Het draait lekker door en we doen dit werk nog iedere dag met plezier. Nee, de groentekwekerij missen we niet. We hebben nu een groentetuin, dat is ook leuk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden