<p>Bewoners van het 'Rooie Darp' met v.l.n.r.: Nel Brouwer, Louis Berends, Peter Siebenheller, Eef Berends en Adrie van der Horst.</p>

Bewoners van het 'Rooie Darp' met v.l.n.r.: Nel Brouwer, Louis Berends, Peter Siebenheller, Eef Berends en Adrie van der Horst.

Strijd met Vivare om het ‘Rooie Darp’

In 2022 wil woningcorporatie Vivare zes huizen aan de Vredenburgstraat in Westervoort slopen en vervangen door nieuwbouw. Niet alle bewoners zijn daar blij mee. De huizen maken deel uit van wat vroeger het Rode Dorp heette (‘Rooie Darp’ in dialect). Westervoorts cultureel erfgoed dat behouden moet blijven. “Daar hebben we al niet zoveel meer van.”

Adrie van der Horst (76) en zijn partner bewonen één van de zes huizen, die op nummer 47 (het gaat om drie blokjes van twee huizen). Ze werden onaangenaam verrast door de mededeling van Vivare en gaan er ook niet mee akkoord. Net als de (oudere) bewoners van drie van de vijf andere huizen. “We wonen hier prima en deze huizen kunnen best worden gerenoveerd in plaats van gesloopt”, zegt Adrie.

Terug in de tijd. Het ‘Rooie Darp’ werd gebouwd in 1922. Het was een van de eerste sociale woningbouwexperimenten van de gemeente Westervoort. Naast de huizen aan de Vredenburgstraat (tegen het terrein van ’t Kasteeltje aan), behoorden ook vier huizen aan de Klapstraat tot het ‘Rooie Darp’. Deze zijn inmiddels niet meer in het bezit van de gemeente of een woningcorporatie, maar in privé handen.

Hagenees Adrie van der Horst kwam in 1975 voor zijn werk naar deze kant van het land en ging een woning huren in het ‘Rooie Darp’. Daar woont hij nog steeds. Adrie: “In 1981 zijn deze huizen voor het laatst gerenoveerd. We wonen er nog steeds met plezier, maar het is natuurlijk hoog tijd voor een nieuwe opknapbeurt. Vivare zegt nu dat dat niet meer kan en wil daarom overgaan tot sloop. Dan zouden wij het huis uit moeten, tijdelijk in een wisselwoning moeten gaan zitten, en dan kunnen we weer terug als de nieuwbouw klaar is. Dat zien wij als oudere bewoners niet zitten. Ook omdat wij denken dat renovatie wél kan. Ook zonder dat wij tijdelijk het huis uit moeten. Met als grote voordeel van renovatie dat dit lokale cultureel erfgoed voor Westervoort behouden blijft.”

De bewoners weten zich gesteund door de Historische Kring en veel bewoners die begaan zijn met de historie van het dorp. Adrie: “We hebben meegewerkt aan een bouwhistorisch onderzoek. Daaruit blijkt zonneklaar de historische waarde van deze huizen. Vivare heeft ook een bouwkundig onderzoek laten doen en op basis daarvan zeggen ze dat renovatie geen optie is. Ze willen ons het rapport van dat onderzoek niet laten zien, maar wij betwijfelen dat.”

De hoop van de bewoners is nu gevestigd op de politiek. Alleen die kan Vivare dwingen de sloopplannen te laten varen. Adrie van der Horst heeft geen idee hoe hij de kansen moet inschatten. “We hebben goede contacten met het CDA en Groen Links, en ik hoorde dat de VVD de plannen van Vivare ook betreurt. Dat biedt hoop, want uiteindelijk zal het een politieke afweging zijn. Het vervelende daarvan is wel dat waarschijnlijk ook allerlei andere belangen worden meegewogen, zoals het feit dat de gemeente wel met Vivare verder moet. We zullen het zien. Leuk is het allemaal niet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden