Nu voor jezelf beginnen in de horeca


<p>Judith Witjes en Oscar Grift in de keuken van Proeflokaal Duiven aan de Impact 71.</p>

Judith Witjes en Oscar Grift in de keuken van Proeflokaal Duiven aan de Impact 71.

Nu voor jezelf beginnen in de horeca

Op dit moment voor jezelf beginnen en dan ook nog in de horeca. Je moet maar durven. Oscar Grift durft. Hij heeft Proeflokaal Duiven opgericht, gevestigd aan de Impact 71. Een cateringbedrijf voor zowel particulieren als de zakelijke markt. Koken, afhalen, culinair, vers, lokaal, ontzorgen, private-dining, betaalbaar. Woorden en begrippen die in een adem uit Oscar’s mond rollen.

Hij had net, als freelancer, evenementenlocatie Landgoed Klarenbeek opgebouwd toen corona in alle hevigheid toesloeg. Maar Oscar Grift (34) is niet een type dat uit treurhout is gesneden. Hij zag gelijk nieuwe kansen. In de horeca uiteraard, want dat is al sinds zijn vijftiende de sector waarin hij zich thuis voelt. Ongeacht of dat is als kok, als gastheer of als manager.

De vraag of dit wel het juiste moment is om iets nieuws in de horeca te beginnen, kwam eigenlijk niet eens in Oscar Grift op. Dit is wat hij altijd al wilde en waarin hij gelooft. Oscar: “Dan houdt corona mij niet tegen. Natuurlijk doen we met Proeflokaal Duiven deels hetzelfde als wat veel restaurants nu doen: afhaalmaaltijden bereiden. Het verschil is dat wij er een dimensie aan toevoegen. Culinair én qua beleving. En wij doen dit niet tijdelijk totdat corona is verslagen, maar ook daarna nog. Omdat we hier goed in zijn.”

Voor een juist begrip is het nodig de dienstverlening van Proeflokaal Duiven iets nader toe te lichten. ‘Cateringbedrijf’ klinkt wat plat voor wat Proeflokaal Duiven is. Om te beginnen is er de scheiding tussen particulieren en de zakelijke markt. Particulieren halen met het bedrijf het restaurant in huis. Denk aan een volledig verzorgd thuisdiner, eventueel compleet met een private chef-kok. Oscar: “Bij ons gaat het verder dan de bekende gerechten en we zetten het meer culinair neer. We kunnen ook zorgen voor servies, bestek en glaswerk, dat we de volgende dag vies weer ophalen. Met private-dining gaan we nog een stapje verder. Dan komen we bij mensen thuis om daar voor kleine gezelschappen live te koken. Dat is in opkomst. Aan je eigen tafel kom je tot andere gesprekken dan in een restaurant. Zeker als je je als gastheer en gastvrouw nergens zorgen over hoeft te maken. Denk in dit verband ook aan het cateren van kleinschalige bruiloften en feesten.”

Dan de zakelijke kant. Proeflokaal Duiven is niet voor niets gevestigd op het bedrijventerrein. Alle bedrijven worden gezien als potentiële klant. Ze kunnen bij het Proeflokaal terecht voor luxe broodjes, complete lunches, overwerkmaaltijden en borrels. Oscar: “We zullen niet snel ‘nee’ verkopen. Alles bovendien tegen betaalbare prijzen en vers. Als het kan ook uit de regio. Bijvoorbeeld van De Groene Schuur in Groessen.”

Ziet hij zichzelf nu als kok of als manager/regelaar? Oscar Grift: “Daar ga ik niet tussen kiezen. Ik heb beide rollen ingevuld en ik vind ze beide leuk. Koken is heerlijk, maar aan de voorkant staan en alles regelen, geeft ook veel voldoening. Het draait allemaal om goed gastheerschap. Daar ben ik van.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden