Verdubbeling aantal coronabesmettingen


<p>Westervoort belandde vorige week zelfs op de twaalfde plaats in het landelijk overzicht van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners.</p>

Westervoort belandde vorige week zelfs op de twaalfde plaats in het landelijk overzicht van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

Verdubbeling aantal coronabesmettingen

De afgelopen vier weken is het aantal gemelde coronabesmettingen in zowel Duiven als Westervoort verdubbeld. Westervoort belandde vorige week zelfs op de twaalfde plaats in het landelijk overzicht van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. De Westervoort score was 360,6. Dat is nog wel flink minder dan koploper Urk (1065).

Mogelijk heeft zich al een kentering ingezet, want zondag werden in Westervoort slechts twee nieuwe besmettingen gemeld. Dezelfde dag kreeg Duiven er twintig besmettingen bij (waar overigens wel oudere meldingen tussen kunnen zitten).

Kijken we naar de afgelopen vier weken (26 oktober t/m 23 november) dan zien we dat het aantal besmettingen in Westervoort ruimschoots is verdubbeld; van 153 naar 313. In Duiven is sprake van een bijna-verdubbeling; van 318 naar 603. Zevenaar laat een vergelijkbaar beeld zien; van 477 naar 815.

Tot heel veel meer ziekenhuisopnamen leidt het grotere aantal besmettingen nog niet. In Duiven kwamen er 2 bij (nu 18) en in Zevenaar 6 (nu 60). Westervoort stond maandag stabiel op 13 ziekenhuisopnamen. Het aantal dodelijke slachtoffers ging in een maand tijd in Duiven van 6 naar 8, in Westervoort van 6 naar 7 en in Zevenaar van 17 naar 20.

Overleg supermarkten
De Duivense gemeenteraad roept de bevolking op om “nog even vol te houden” als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen. De oproep is vooral bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld dringende verzoeken van winkelmedewerkers om een mondkapje te dragen aan de laars lappen.

Burgemeester Huub Hieltjes heeft onlangs met de supermarkten om de tafel gezeten. Zij kunnen klanten weigeren als ze geen mondkapje dragen, maar dat doen ze niet snel om escalatie te voorkomen. Hieltjes hoopt dat de situatie verbetert als op 1 december het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht is. Overtreders riskeren dan een boete van 95 euro. Hieltjes: “De verwachting is dat klanten die nu nog roepen dat het niet verplicht is dan wel een mondkapje gebruiken.”

Hieltjes heeft ook met de supermarkten gesproken over de oproep van de gemeenteraad aan hen (en aan andere winkels) om de speciale winkeltijden voor ouderen en kwetsbare inwoners “wat meer passend” te maken voor deze doelgroepen. Nu zijn ze veelal aangewezen op de vroegste uren, terwijl de thuiszorg dan nog niet langs is geweest. De burgemeester heeft geen toezeggingen gekregen, vooral omdat de supermarkten op latere tijdstippen gedoe vrezen als andere klanten dan niet naar binnen mogen. De oplossing moet waarschijnlijk komen van het thuis bezorgen van boodschappen bij ouderen en kwetsbaren. Een aantal supermarkten heeft al een bezorgservice.

Jongerenoverlast minder
De overlast van jongeren in Duiven lijkt af te nemen. In oktober kwamen er bij de politie 25 meldingen binnen. Een maand eerder waren dat er nog 45. Cijfers over november zijn nog niet bekend. Wel schreven gemeentelijke boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) sinds 6 november 18 ‘coronaboetes’ uit. Vanaf die datum zijn strengere coronamaatregelen van kracht. De boetes werden vooral uitgedeeld voor het overtreden van het verbod op groepsvorming.

Duiven heeft sinds de zomervakantie te kampen met een toename van jongerenoverlast, waarbij het Eilandplein en het NS-station als ‘hotspots’ gelden. De overlast betreft vooral rumoerig en intimiderend gedrag. Ook wordt regelmatig vuurwerk afgestoken. Burgemeester Huub Hieltjes, verantwoordelijk voor de openbare orde, zei eerder een verband met de coronacrisis te vermoeden. Doordat er minder activiteiten zijn en de horeca en sportclubs dichtzitten, zouden jongeren elkaar meer op straat opzoeken.

Recent is een enquête gehouden onder bewoners van het Eilandplein. De precieze uitkomsten zijn nog niet bekend, maar volgens Hieltjes is duidelijk dat een aantal bewoners echt overlast ondervindt. De politie en de boa’s controleren de laatste maanden bijna dagelijks op het Eilandplein (en andere hotspots).

“Daardoor is het in ieder geval niet erger geworden, hoewel ik erbij moet zeggen dat het probleem zich dan nogal eens verplaatst naar andere locaties zoals de skatebaan en speelterreintjes”, zegt Hieltjes. De Duivense burgemeester wijst erop dat de politie en de boa’s ook druk zijn het handhaven van de coronamaatregelen in winkelcentra en op de bedrijventerreinen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden