Kerstwinkel in Grand Café ‘Bij Welling’


<p>Peter Houthuijzen in de tijdelijke kerstwinkel in zijn horecabedrijf aan het Remigiusplein in Duiven.</p>

Peter Houthuijzen in de tijdelijke kerstwinkel in zijn horecabedrijf aan het Remigiusplein in Duiven.

Kerstwinkel in Grand Café ‘Bij Welling’

Eigenaar Peter Houthuijzen van Grand Café ‘Bij Welling’ op het Remigiusplein in Duiven heeft zijn zaak ingericht als pop-up Christmas-store. Zo hoopt hij nog iets te verdienen in dit voor de horeca dramatische coronajaar. Peter: “Iedere euro is er een.”

Die opmerking valt op te tekenen uit de monden van veel horecaondernemers. Wanhopig proberen ze hun (vaste) personeel bezig te houden en nog iets te verdienen. ‘Wanhopig’ is trouwens niet op Peter Houthuijzen van toepassing. Hoewel hij zich ook boos heeft gemaakt (verderop meer daarover), probeert hij nu positiviteit uit te stralen. Peter: “Dat is toch waar we met z’n allen naar snakken.”

Het openen van een pop-up Christmas-store zou je kunnen zien als zo’n uiting van positiviteit. Niet bij de pakken neerzitten, maar er iets van proberen te maken. Peter: “We zijn gelijk in de eerste lockdown begonnen met menu’s en afhaalgerechten. Dat trekken we nu door en daarbij doen we met de winkel in het café wat extra’s. Zo hopen we december toch nog iets feestelijks te geven.”

In de Christmas-store zijn heel veel dingen te koop die met eten en drinken te maken hebben. Allemaal feestelijk verpakt, zodat je ermee thuis kunt komen. Een looproute zorgt ervoor dat bezoekers een ander niet in z’n nek hijgen. Peter: “Gewoon een gezellige pop-up store waarmee we in beeld proberen te blijven. Ik merk dat mensen het waarderen. De een koopt een fles wijn, de ander een streekproduct en ik had net nog een relatie aan de telefoon die 55 bierpakketjes bestelde. Omdat hij het ons gunt en voor ons is het leuk meegenomen.”

De coronapandemie leidde al in het voorjaar tot het faillissement van Welling Facilitair, de BV van Peter Houthuijzen die de catering verzorgde in de kantines van scholen. De andere bedrijfsonderdelen, een cateringbedrijf en Grand Café ‘Bij Welling’, draaien door. Net als veel collega’s was Peter Houthuijzen op momenten wel eens ‘helemaal klaar’ met alle beperkende maatregelen. Hij schreef zelfs een persoonlijke brief aan minister-president Mark Rutte.

Peter: “Ikea’s en tuincentra waar je over de hoofden kunt lopen en de horeca die niks mag. Dat voelt oneerlijk. Wat niet wegneemt dat ik achter het beleid van dit kabinet sta. In mijn brief aan Rutte heb ik vooral benadrukt dat wij als horecaondernemers een lange termijnperspectief nodig hebben. Zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent en je plannen kunt maken.”

Nooit meer wat van gehoord natuurlijk? Peter: “Nee, nee, ik heb een keurige reactie gehad. Twee kantjes vol. Er werd zelfs ingegaan op mijn persoonlijke situatie die ik had beschreven. Ongetwijfeld heeft Rutte die brief zelf niet gezien en de reactie was op zich ook onbevredigend, maar dat ik überhaupt een reactie heb gekregen, vind ik dan wel weer positief.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden