Wesley Koolhof zet kroon op topjaar


<p>De bewoners van de Vleugelstraat hadden maandag de straat versierd om hun beroemde buurman bij thuiskomst te eren. V.l.n.r.: Wesley, moeder Monique en broer Dean. Ze eten gebak van een buurvrouw.</p>

De bewoners van de Vleugelstraat hadden maandag de straat versierd om hun beroemde buurman bij thuiskomst te eren. V.l.n.r.: Wesley, moeder Monique en broer Dean. Ze eten gebak van een buurvrouw.

Wesley Koolhof zet kroon op topjaar

Het was zijn eerste deelname ooit. Maar dat heeft Wesley Koolhof er niet van weerhouden de hoofdprijs op de ATP Finals te pakken. In de vanwege corona nagenoeg lege O2 Arena in Londen won de tennisser uit Duiven met zijn Kroatische partner Nikola Mektic zondag de finale tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer en de Fransman Edouard Roger-Vasselin en mag hij zich nu (officieus) wereldkampioen noemen.

“Dit doet enorm veel met me”, zegt Koolhof nadat hij door iedereen van hot naar her is gesleept, in ontelbare microfoons en camera’s zijn verhaal heeft gedaan en eindelijk even op adem kan komen. “Dit is zo ongeveer de grootste titel die je in een jaar kunt winnen. Het was al een droom me te kwalificeren voor dit toernooi en het dan nog winnen ook… Dit is iets heel groots.”
Met de eindzege op het officieuze wereldkampioenschap is Koolhof de eerste Nederlander die dat kunstje flikt sinds Jean-Julien Rojer in 2015. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren daarvoor de enige andere spelers die dat namens Nederland bereikten. De Duivenaar is door zijn prestatie de top-10 van de wereldranglijst binnengedenderd en staat sinds maandag op plek 5.
“Jean-Julien, Jacco en Paul, dat is wel een illuster rijtje, ja”, glimlacht Koolhof. “Elke dag als ik hier in Londen naar het center court liep, zag ik alle winnaars van de afgelopen vijftig jaar staan en daar springen Jacco, Paul en Jules voor mij natuurlijk uit. Prachtig om aan dat rijtje toegevoegd te worden.

De Nederlander en Kroaat klopten op hun weg naar de finale in Londen veel topkoppels. De mondiale nummers 2, 3 en 4 moesten er allemaal aan geloven. Een nederlaag in de laatste groepswedstrijd kon Koolhof en Mektic niet deren. Net zo min als de wetenschap dat na de prestigieuze ATP Finals een plots einde aan hun samenwerking is gekomen. Op de dinsdag voor het eindejaarstoernooi verraste de Kroaat de Duivenaar met de mededeling dat hij volgend jaar met zijn landgenoot Mate Pavic gaat dubbelen.
“Die mededeling zorgde voor een onverwacht en lastig moment. En niet zo netjes”, blikt de Duivenaar terug. “We hadden al afgesproken de samenwerking te verlengen vanwege de goede resultaten, maar daar kwam Nikola die dinsdag op terug. Zoiets doe je normaal gesproken niet, maar ik kon weinig anders doen dan het accepteren en er op een professionele manier mee omgaan. Ik denk dat dat uiteindelijk goed is gelukt, aangezien we samen vijf erg goede wedstrijden hebben gespeeld.”

Een waarheid als een koe. Het spel van Koolhof leed nimmer onder de ‘affaire’. Sterker, de Duivenaar was de afgelopen week in de ogen van menig kenner de beste dubbellaar op de banen van de O2 Arena. Waar Mektic nog wel eens een onzekere indruk maakte, ook in de verloren tweede set in de finale, was Koolhof constant, koeltjes en buitengewoon zelfverzekerd.

“Ik denk dat ik persoonlijk - en met Nikola samen - misschien wel het beste tennis heb gespeeld van dit jaar. Zeker als je het over het gehele toernooi bekijkt.”
Koolhof en Mektic verdienden met vier zeges in vijf wedstrijden samen 254.550 dollar (215.000 euro) en elk 1300 punten voor de wereldranglijst. Na een zeer succesvol 2020 - met ook de eindstrijd van de US Open en de halve finale van Roland Garros - sluiten ze het jaar af op de nummer 3-positie bij de koppels. Een topseizoen kortom, dat Koolhof volgend jaar minimaal wil evenaren. Dan met zijn nieuwe partner, de Poolse tweevoudig Grand Slam-winnaar Lukasz Kubot.

Olympische Spelen
En wellicht deelname aan de Olympische Spelen. Logisch dat Koolhof daarvoor in aanmerking komt, aangezien hij sinds deze week de nummer 5 van de werelddubbelranglijst is. “Er zijn al gesprekken geweest met Jean-Julien Rojer, De insteek is om samen naar de Spelen te gaan.” In het gemengddubbel zou Koolhof met Kiki Bertens of specialiste Demi Schuurs uit kunnen komen.
Maar nu eerst genieten van een welverdiende pauze. Wesley: ,,Ik ga tot rust komen in Nederland en bij mijn vriendin Julia in Duitsland. De planning voor 2021 staat nog niet vast, er is bijvoorbeeld nog geen zekerheid dat de toernooienreeks in januari in Australië doorgaat.” Dan, lachend: “Wat wel vaststaat: kerst en oud en nieuw vier ik voor de verandering weer eens thuis in Duiven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden