Echt Westervoortse kwartetspellen


<p>Het kwartetspel is gebaseerd op de historie en bevat thema’s als: oude cafés, oude ambachten, invloedrijke personen, kermis, carnaval, Westervoort 1250 jaar, oude verenigingen en de Tweede Wereldoorlog.</p>

Het kwartetspel is gebaseerd op de historie en bevat thema’s als: oude cafés, oude ambachten, invloedrijke personen, kermis, carnaval, Westervoort 1250 jaar, oude verenigingen en de Tweede Wereldoorlog.

Echt Westervoortse kwartetspellen

Met het project ‘Jeugd Aan Zet in crisistijd’ bood het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jongeren van 12 t/m 18 jaar een alternatief voor het wegvallen van activiteiten tijdens de coronapandemie. De Stichting Kulturhus Westervoort (SKW) pakte het op en presenteerde vrijdag 20 november het resultaat: twee echt Westervoortse kwartetspellen.

Eén spel is gebaseerd op de historie van Westervoort, het andere geeft een tijdsbeeld van het dorp op dit moment. De spellen werden in het Kulturhus overhandigd aan burgemeester Arend van Hout en online aan staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie. De burgemeester verblijdde op zijn beurt twee inwoners van Westervoort met de kwartetspellen. Per post ontvangen de komende weken nog eens duizend inwoners tussen de 12 en 18 jaar het kwartet ‘2020 Jeugd Aan Zet’, en duizend inwoners van 65 jaar en ouder het historisch kwartet. De verkoop gaat via Westervoortse verenigingen, die met de opbrengst hun clubkas kunnen spekken.

Bevoorrecht
Anny Huuskes, coördinator maatschappelijke diensttijd bij de SKW, was projectleider van ‘Jeugd Aan Zet in crisistijd’. De jongeren en zij werden ondersteund door fotografe Christiane Bahr en de vormgevers Odette Haagsma en Steef Patlak. Anny Huuskes is enthousiast over het project en hoe het is gelopen. “Ik voel me bevoorrecht dat ik dit heb mogen doen. Het was uitdagend. We zijn samen aan iets begonnen, waarvan we nauwelijks wisten wat we op ons pad zouden tegenkomen. We hebben doorgezet, ook als het even tegen zat, met twee leuke spellen als resultaat. De inzet van de jongeren en de medewerking van de Westervoortse samenleving hebben me een warm gevoel gegeven.” De harde kern van het project bestond uit een groep van vijftien jongeren. Als beloning hebben zij een cadeaubon van 50 euro gekregen die kan worden besteed bij de plaatselijke middenstand. Rond de groep van vijftien was een groep van nog eens vijftien jongeren actief die incidenteel een klusje klaarde voor het project.

Historie
Beide kwartetten zijn ‘echt Westervoorts’. Het spel dat is gebaseerd op de historie bevat thema’s als: oude cafés, oude ambachten, invloedrijke personen, kermis, carnaval, Westervoort 1250 jaar, oude verenigingen en de Tweede Wereldoorlog. Het kwartet ‘2020 Jeugd Aan Zet’ thema’s als: corona, waterrijk Westervoort, scholen, supermarkten, verenigingen, Westervoort Schoon en nieuwe wijken.

Dorpsdichter PieterS
Leuk is ook de achterkant van de doosjes van de kwartetten. Daarop staan gedichten van dorpsdichter PieterS (David Smink). Op het doosje van het historisch kwartet staat een gedicht dat eerder in deze krant verscheen. Speciaal voor het nieuwerwetse kwartet maakte PieterS een gedicht samen met de bij het project betrokken jongeren. Anny Huuskes: “Ook dat is weer op een heel leuke manier tot stand gekomen. Daardoor zijn het echt kwartetten voor en door Westervoorters. Als inwoners de spellen nu kopen, profiteren ook de verenigingen ervan en snijdt het mes aan alle kanten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden