Loowaard steeds meer zorgenkindje


<p pstyle="PlatteTxt"><span cstyle="Cursief">Het bord bij de ingang met vlnr: Marloes Heebing (GoClean), Arie van Capel (gemeente), wethouder Ton Spaargaren en Marika Biacsics.</span></p>

Het bord bij de ingang met vlnr: Marloes Heebing (GoClean), Arie van Capel (gemeente), wethouder Ton Spaargaren en Marika Biacsics.

Loowaard steeds meer zorgenkindje

Bij de ingang van de Loowaard is een officieel bord onthuld in een poging vervuiling van het natuurgebied tegen te gaan. Een initiatief van de gemeente Duiven in samenwerking met de ‘Vrienden van de Loowaard’ en GoClean, een organisatie die de strijd aanbindt met zwerfafval.

‘U wilt toch ook genieten van dit mooie natuurgebied?’, luidt de vragende tekst op het bord. Met daaronder, in een iets kleinere letter: ‘Neem uw afval weer mee naar huis’. Marika Biacsics van de ‘Vrienden van de Loowaard’ noemt de plaatsing van het bord een poging ‘bewustwording te creëren’. Bewustwording van het feit dat het niet normaal is dat je na een bezoek je afval achterlaat. Marika: “Met het bord doen we een beroep op goed gedrag van mensen. Misschien dat het helpt.”

Dat er wat aan de hand is in de Loowaard is wel duidelijk. Het gebied wordt steeds meer een zorgenkindje. Met name in de zomermaanden hebben vrijwilligers er bijna een dagtaak aan om het gebied schoon te houden. Recent is het rapport verschenen van een wekenlange afvalinzamelingsactie die vrijwilligers van GoClean en ‘Vrienden van de Loowaard’ afgelopen zomer hielden. Daarin wordt het gebied beoordeeld als ‘zwaar vervuild’. Op basis van het rapport wordt gekeken welke maatregelen kunnen worden genomen, naast de plaatsing van het bord.

De Loowaard is een natuurgebied in het zuidwestelijk deel van de gemeente Duiven. Het is de afgelopen vijftien jaar ontstaan en het leefgebied geworden van een bijzondere dierenpopulatie. Het welzijn van de dieren echter wordt steeds meer bedreigd. Onder meer door het afval dat mensen die in het gebied recreëren achterlaten. Andere bedreigingen vormen de voorgenomen plaatsing van twee enorme windturbines direct aan de overkant van de rivier in Angeren (molens met een tiphoogte van 240 meter) en de mogelijke doortrekking van de A15.

De ‘Vrienden van de Loowaard’ maken zich zorgen over die ontwikkelingen. De groep, waarin de Dorpsraad Loo en organisaties als Milieuvrienden Duiven, FREE Nature en GoClean zijn vertegenwoordigd, zet zich in voor het veiligstellen van de toekomst van het gebied. Maar dat blijkt lastig. Marika Biacsics: “Het begint er al mee dat de Loowaard in bezit is van verschillende eigenaren. Dat vraagt een hoop afstemming. We hebben nu een visie op de toekomst van het gebied geformuleerd, maar die willen we eerst met de eigenaren bespreken voor we ermee naar buiten treden. Een prettige bijkomstigheid is wel dat we de gemeente Duiven achter ons hebben. Ze proberen te helpen. Zoals nu met de plaatsing van het bord.”

Ondertussen blijft Marika Biacsics zich verbazen. Over hoe het mogelijk is dat mensen afval zomaar van zich af gooien, maar ook over het feit dat in het aan de Loowaard grenzende Natura 2000-gebied al voorbereidende werkzaamheden worden verricht voor de doortrekking van de A15, terwijl de Raad van State zich daarover nog moet uitspreken. Marika: “Heel vreemd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden