Lions Duiven zet in op schoonwandelen


<p>Schoonwandelen doe je samen: nuttig en gezellig.</p>

Schoonwandelen doe je samen: nuttig en gezellig.

Lions Duiven zet in op schoonwandelen

Lions Club Duiven heeft iets nieuws bedacht. Omdat er geen ijsbaan is deze maand in Duiven is afgelopen zaterdag het project ‘Lions Club Duiven goes clean’ afgetrapt. Het gaat om een ‘schoonwandelcompetitie’ in samenwerking met GoClean, een organisatie die de strijd aanbindt met zwerfafval.

De competitie is een aanloop naar een ‘schoonwandelchallenge’ in de maanden februari, maart en april volgend jaar. Daaraan kunnen alle inwoners van de gemeente Duiven, in duo’s, meedoen. Het duo dat het meeste afval inzamelt, ontvangt een mooie prijs.

Maar laten we bij het begin beginnen en dat is de schoonwandelcompetitie die zaterdag 19 december van start is gegaan. Marijke Vuulink-Everhardus van de Communicatiecommissie van Lions Club Duiven legt het waarom van het project uit. “Als Lions waren we ieder jaar in december heel druk met de curlingcompetitie op de ijsbaan. Die is weggevallen en dus hebben we gekeken naar een alternatief. Het lijntje met GoClean was er al. Ze hebben een paar jaar geleden een keer een cheque van ons gekregen. Nu gaan we met het project ‘Lions Club Duiven goes clean’ echt samenwerken. Vijfentwintig fanatieke Lions-leden steken de komende weken de handen uit de mouwen om Duiven en omgeving een beetje schoner te maken. Dat doen we in duo’s, zodat leden elkaar ook eens op een andere manier leren kennen. En duo’s zijn toegestaan volgens de coronarichtlijnen, dat heeft uiteraard meegespeeld.”

Geheel in lijn met de innovatieve aanpak van GoClean, maken de Lions-leden tijdens het schoonwandelen van elk stuk afval een foto. Alle foto’s worden opgeslagen in de Litterati-registratie-app. De app voorziet het afval van de coördinaten van de vindplaats. Het afval wordt ook gescheiden opgeslagen. Hiervoor wordt de Wimmering-duo-zakhouder gebruikt, een vinding van Wim Zwikker van GoClean. Doel is hergebruik van het afval.

Marijke Vuulink spreekt over een ‘leuke actie van een leuke club’. “Misschien niet heel spannend, maar leuk en positief. Veel leden van Lions Club Duiven, inclusief ikzelf, werken thuis in deze tijd en zitten veel binnen. Deze actie verplicht je om naar buiten te gaan. Ook nog eens met een ander, die je zo beter kunt leren kennen.”

En dan is er natuurlijk het effect op de omgeving. Het kan haast niet anders of Duiven wordt flink schoner de komende maanden. Marijke: “Nog meer winst! Ik denk niet dat het hier meer vervuild is dan in andere gemeenten, maar afval opruimen is altijd goed. Ik zag pas een hardloper die een plastic zak bij zich had. Af en toe stopte hij even om afval van de straat op te rapen. Grappig en helemaal goed. Al heb je natuurlijk nóg liever dat mensen het niet van zich af gooien. Dat is de bewustwording. Met de actie hopen we ook daar een steentje aan bij te dragen.”

Duo’s die mee willen doen aan de ‘schoonwandelchallenge’ van februari t/m april 2021 kunnen zich vanaf 6 januari aanmelden via de website van Lions Club Duiven: www.duiven.lions.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden