Prijsvraag gemeente: Excelsior Loo heeft beste circulaire idee


<p>Gert-Jan en Bob van Zuijlen van muziekvereniging Excelsior Loo met de cheque van 2500 euro die werd gewonnen in de prijsvraag van de gemeente Duiven. (Foto: Rene Nijhuis)</p>

Gert-Jan en Bob van Zuijlen van muziekvereniging Excelsior Loo met de cheque van 2500 euro die werd gewonnen in de prijsvraag van de gemeente Duiven. (Foto: Rene Nijhuis)

Prijsvraag gemeente: Excelsior Loo heeft beste circulaire idee

En de winnaar is: Excelsior Loo. De muziekvereniging ging de uitdaging aan die de gemeente Duiven aan de verenigingen voorlegde: kom met een circulair idee! Er werd een prijsvraag aan gekoppeld en die is nu gewonnen door Excelsior. 2500 euro is op de bankrekening van de vereniging bijgeschreven.

Vorige week reikte wethouder Gemma Tiedink de cheques online uit aan de winnende verenigingen. Tweede werd Stichting Winterevenementen Duiven (1500 euro) en gedeeld derde Stichting Dorpshuis Groessen en voetbalvereniging DVV (beide 500 euro).

Circulair draait kortgezegd om drie werkwoorden: verminderen, hergebruiken en recyclen. Een circulaire economie is een kringloopeconomie. Bij Excelsior Loo kwam het verzoek om mee te doen aan de prijsvraag binnen bij bestuurslid Gert-Jan van Zuijlen. Hij deelde het en er kwamen drie reacties: van Bart Maatman, Rick Janssen en zijn zoon Bob. Met z’n vieren gingen ze bij elkaar zitten en de ideeën vlogen over tafel.

Het concrete plan is een eigen Loo’s bier te gaan brouwen met lokale ingrediënten. Gerecyclede afvalstromen zorgen voor ondersteuning, zoals compost van oud-muziekpapier en etensresten. De bedoeling is ook de regenwaterafvoer af te koppelen van de riolering en het water te gebruiken voor irrigatie. De ideeën borrelden op bij Bob van Zuijlen (21) tijdens het lezen van een boek van Pascal Baudar over natuurlijke manieren om met voedsel om te gaan en zelf bier te brouwen. Baudar pleit ook voor het gebruikmaken van lokale wilde bronnen. Bob: “We kunnen planten en kruiden gebruiken die groeien in de Loowaard.”

Bij Excelsior Loo is Bob van Zuijlen, net als zijn vader, een verdienstelijk tenorsaxofonist. Dat was voor hem ook de reden naar het conservatorium te gaan. Maar met die studie is hij gestopt, mede vanwege de zorgen die hij zich maakt over het klimaat. Bob: “Dat is wat echt mijn interesse heeft. We moeten daarmee aan de slag en gelukkig is de circulaire economie niet meer iets abstracts. Ik wil ook een studie groene educatie gaan doen.”

De plannen in het kader van de prijsvraag liggen klaar en het geld is binnen. Nu het vervolg. Bob: “De komende maanden staan in het teken van voorbereidende werkzaamheden. We willen er ook meer mensen bij betrekken. Vervolgens verwacht ik rond de zomer de eerste lokale biertjes te kunnen brouwen. Hopelijk mogen we dan ook weer met z’n allen aan de bar zitten om ze naar binnen te slaan.”

Jury
De jury van de prijsvraag bestond uit: Gemma Tiedink (wethouder), Frank Croes (lector Circulaire Economie HAN), Jeroen Smits (programmamanager Circulaire Economie 1Stroom), Wim Nabbe (omgevingsmanager Groene Allianties Liemers) en Marja Mom (manager bedrijfsvoering).

Ook de Stichting Winterevenementen Duiven, Stichting Dorpshuis Groessen en voetbalvereniging DVV vielen in de prijzen bij de prijsvraag van de gemeente Duiven. Hieronder een korte toelichting op hun circulaire ideeën.

Stichting Winterevenementen Duiven wil de restwarmte die vrijkomt bij het koelen dat nodig is om ijs te maken, gebruiken om de horecaruimte te verwarmen. Hiermee kan veel energie worden bespaard. Daarnaast wil de stichting gaan werken met elektrisch aangedreven veegmachines in plaats van machines op benzine. ‘Win-win’, aldus de jury.

Stichting Dorpshuis Groessen wil het ventilatiesysteem in het Dorpshuis aanpassen. Zodanig dat verse, schone lucht beter en meer gecontroleerd wordt toegevoerd. De jury noemt het ‘een slimme, technische oplossing waarmee energie wordt bespaard’.

Voetbalvereniging DVV denkt aan een opfrisbeurt van het clubhuis door het meubilair onder handen te nemen. Geen stoelen die eigenlijk nog prima zijn weggooien, maar ze laten spuiten en daarmee een nieuw leven te geven. ‘Eenvoudig en concreet’, beargumenteert de jury het idee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden