Els schrijft bijzondere autobiografie


<p>Els Hermans toont trots haar boek ‘Lotus - Bevrijd van alle trauma’s’.</p>

Els Hermans toont trots haar boek ‘Lotus - Bevrijd van alle trauma’s’.

Els schrijft bijzondere autobiografie

Els Hermans-Houtman (70) uit Duiven heeft een boek geschreven: ‘Lotus - Bevrijd van alle trauma’s’. Het gaat over haarzelf en mag gerust een bijzondere autobiografie worden genoemd. Els, getrouwd, moeder van twee kinderen en oma van vijf kleindochters, neemt de lezer mee in haar lange en moeizame speurtocht naar zichzelf.

Het leven van Els Hermans ging niet over rozen. Als je het boek ‘Lotus - Bevrijd van alle trauma’s’ hebt gelezen, weet je dat dat een enorme open deur is. Over al die ellende verderop meer. Laten we met het positieve beginnen. Wie anders kan dat beter verwoorden dan Els zelf: “Ik voel me inmiddels al heel wat jaren heel goed. We zijn bijvoorbeeld begin dit jaar van een appartement in Zevenaar verhuisd naar een huis met een tuin in Duiven. Gewoon omdat ik weer zin en energie heb om bezig te zijn in de tuin.”

Met haar boek wil ze een boodschap afgeven. Een positieve boodschap. Els: “Hoe erg je ook bent beschadigd, wordt nooit slachtoffer. Als je oog in oog durft te gaan staan met wat is gebeurd kun je eruit komen. Doe het, is mijn dringende advies.”

Els Hermans-Houtman groeide op in Brabant. Ze kwam ‘ernstig beschadigd’ uit haar jeugd. (Voor het interview wil ze daar verder niet op ingaan. Ook omdat ze niet op voorhand te veel wil verklappen). Op haar achttiende ging ze op kamers in Rotterdam. Els: “Daar begint het boek. Ik was rusteloos en snel in paniek, maar kon niet goed plaatsen waarom dat was. Ik kon de vinger niet op de zere plek leggen en durfde dat ook niet goed omdat ik niet wist welke wonden ik zou openrijten. Maar hoe dan ook was het een begin van een zoektocht.”

Een tocht die meer dan veertig jaar duurde. De eerste psychiater die ze bezocht bestempelde haar als een ‘neuroot’ en ‘fantast’. Daar schoot ze niet veel mee op. Het leven werkte ondertussen niet bepaald mee. Els had miskramen, baarde een dochter die na een dag overleed, ze had twee keer borstkanker, kreeg een hartaanval, maakte twee keer een bijna doodervaring mee en ze raakte ooit in een shock. Telkens krabbelde ze op en heel langzaam ging het deksel open.

Els: “Daar heb ik uiteraard hulp bij gehad. Ik ben opgenomen geweest en heb onder meer EMDR-therapie gehad (bedoeld voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen, red.). Je zou kunnen zeggen dat ik heb geleerd naar herinneringen te kijken zonder van slag te raken. Ik voel nu gelukkig geen onrust meer en raak niet meer in paniek.”

De bevestiging dat de herinneringen aan met name haar kinder- en jeugdtijd niet zijn verzonnen, kreeg ze van haar broer. Die ruimde na het overlijden van hun ouders de zolder op en kwam kindertekeningen van zijn zus tegen. Els: “Die zeggen alles. Een aantal tekeningen staat ook afgedrukt in het boek.”

‘Lotus - Bevrijd van alle trauma’s’ van Els Hermans-Houtman is verkrijgbaar bij de erkende boekhandel of te bestellen via www.boekscout.nl. Prijs: 21,50 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden