De eigen muziek van popband Iwan


<p>Tussen de koeien op de boerderij in Duiven waar ze repeteren (vlnr); Thijs Holten, Alwin de Graaf, Remco Goorhuis. (Foto: René Nijhuis Fotografie)</p>

Tussen de koeien op de boerderij in Duiven waar ze repeteren (vlnr); Thijs Holten, Alwin de Graaf, Remco Goorhuis. (Foto: René Nijhuis Fotografie)

(Foto: )

De eigen muziek van popband Iwan

De horeca dicht heeft niet alleen consequenties voor die bedrijven. In het kielzog van cafés en zalencentra is ook de markt voor honderden muziekbandjes ingestort. Neem Iwan, naar eigen zeggen een ‘powertrio’. Nul optredens hebben ze gehad sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Iwan bestaat al een jaar of zeventien en sinds tien jaar in de huidige samenstelling: Thijs Holten uit Westervoort is zanger/gitarist, Alwin de Graaf uit Oosterbeek drummer en de eveneens in Oosterbeek wonende Remco Goorhuis bassist. De band oefent wekelijks in een loods op het terrein van een boer in Duiven. “Ideaal”, vindt Thijs Holten. “Niemand heeft last van ons, hooguit de koeien een beetje. Ik ben altijd benieuwd of ze meer en kwalitatief betere melk zijn gaan geven sinds wij daar oefenen.”

Maar dat geheel terzijde. We zouden het hebben over Iwan. Over hun muziek, over de beroerde tijd waarin ook muziekbands zitten, en over hoe het straks misschien weer wordt. Met Iwan (vernoemd naar een kunstenaar van wie de band in de beginjaren een ruimte huurde) is het nooit saai. Hun muziek gaat van ‘lieflijke murder ballads’ tot ‘stampende elektro pop en rock’.

Thijs Holten (naar verluidt gezegend met een ‘uniek stemgeluid’): “We maken onze eigen muziek. Slechts een enkele keer spelen we een cover, die we dan wel eerst ‘ver-iwan-iseren’. Ons geluid is breed. We zijn fan van de jaren dat er nog bandgeoriënteerde muziek werd gemaakt. Nummers van zes, zeven minuten die een verhaal vertellen. Het muziekgenre is daar in feite ondergeschikt aan.”

Thijs, Alwin en Remco zijn geen professionals, geen broodspelers. Het is hobby wat ze doen. Alle drie hebben ze ook een gewone baan. Maar tegelijkertijd zijn ze wel gedreven en koesteren ze mooie herinneringen aan optredens in zalen en zaaltjes, tot poppodium Paradiso in Amsterdam aan toe. Herinneringen ook aan live streams, waarmee ze een van de eerste bands in Nederland waren. Hoewel ze wekelijks blijven repeteren (en muziek schrijven), verlangen ze terug naar die tijd. Stilletjes hopend, zoals de leden van veel bandjes, op de ‘grote doorbraak’.

Is het wel reëel te hopen op een terugkeer naar de tijden van vóór corona? Thijs Holten: “Goede vraag. Een sluitend antwoord heb ik ook niet. Als bands hangen we aan de horeca, maar hoeveel locaties gaan er straks weer open? De kans is dan bovendien groot dat ondernemers op safe gaan en heel omzet-gedreven activiteiten gaan plannen. Een minder bekende band een kans geven is dan een risico.”

Thijs denkt ook in oplossingen. “Vooropgesteld: Nederland heeft muzikaal veel te bieden. Naast Iwan zijn er nog heel veel andere bands die gewoon goed zijn. Geef die bands straks een podium, zou mijn oproep zijn aan café- en zaaleigenaren. Dan denk ik inderdaad aan bedrijven als Wieleman in Westervoort, ‘Bij Welling’ in Duiven, Gieling in Groessen en Berentsen in Loo. Veel hoeven die optredens niet te kosten en het zou zomaar kunnen dat je er een publiek mee aanboort.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden