Duiven toch knallend nieuwe jaar in


<p>De Duivense burgemeester Huub Hieltjes kan zich voorstellen dat het afsteken van vuurwerk in de toekomst per buurt wordt geregeld. (Foto: Rene Nijhuis)</p>

De Duivense burgemeester Huub Hieltjes kan zich voorstellen dat het afsteken van vuurwerk in de toekomst per buurt wordt geregeld. (Foto: Rene Nijhuis)

Duiven toch knallend nieuwe jaar in

De jaarwisseling is in Duiven rustiger verlopen dan in voorgaande jaren, maar minder rustig dan veel inwoners hadden verwacht. Ondanks het vuurwerkverbod, ging er op oudejaarsdag en in de nieuwjaarsnacht behoorlijk wat vuurwerk de lucht in hoewel veel minder dan in andere jaren. Er gold een algemeen vuurwerkverbod om te voorkomen dat de druk op de zorg in coronatijd nog groter zou worden.

Ergernis over het negeren van het vuurwerkverbod heeft er mogelijk toe geleid dat het aantal overlastmeldingen op het normale niveau lag. “Als je verwacht dat het stil is en tijdens het uitlaten van de hond toch wordt opgeschrikt door harde knallen, kan ik me voorstellen dat je dan sneller de telefoon pakt”, zegt de Duivense burgemeester Huub Hieltjes.

Hieltjes betreurt het dat niet iedereen zich aan het vuurwerkverbod heeft gehouden en dat bijvoorbeeld ook een aantal openbare prullenbakken werd opgeblazen, maar stelt aan de andere kant vast dat er geen illegale feesten en buurtoplopen hoefden te worden beëindigd. “Het meeste vuurwerk werd afgestoken vanuit achtertuinen en dus niet samen met de buren op straat, wat laat zien dat men zich bewust was van de coronamaatregelen. De overgrote meerderheid heeft zich keurig aan de regels gehouden.”

Carbidschieten
Hieltjes heeft op oudejaarsdag met de gemeentelijke boa’s plaatsen bezocht waar carbid werd afgeschoten. Op slechts één locatie moest worden ingegrepen. Daar hadden de carbidschieters geen melding bij de gemeenten gedaan. Bovendien waren de melkbussen niet volgens de regels bevestigd. “Ieder overtreding is er één te veel, maar in vergelijk met andere gemeenten is het bij ons erg goed gegaan”, aldus Hieltjes.

De politie-inzet was dit jaar groter dan normaal, ook in dorpen als Duiven, Groessen en Loo, maar niet groot genoeg om op iedere knal of vuurpijl te reageren. Hieltjes: “De politie heeft zich geconcentreerd op grote feesten en overlastsituaties, waarbij echt sprake kon zijn voor risico’s. Ze waren niet op pad gestuurd om mensen in achtertuinen op de bon te slingeren.”

‘Vuurwerk per buurt regelen’
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad, heeft naar aanleiding van de relatief rustige jaarwisseling (minder incidenten en een minder groot beroep op de zorg) gepleit voor een permanent vuurwerkverbod. Volgens Hieltjes is het een onderwerp waarover in de gemeenteraad en ook in Duivense samenleving al van gedachten wordt gewisseld.

“Het gesprek vindt plaats, bijvoorbeeld over het verbieden van zwaar vuurwerk en het nog wel toestaan van siervuurwerk. Het debat vindt in de raad plaats maar ook gewoon op straat. Ik kan mij voorstellen dat we over een aantal jaar echt minder vuurwerk hebben. Steeds meer mensen het prima dat siervuurwerk wordt afgestoken, maar vinden het niet nodig dat iedereen dat doet.”

Een optie is volgens de Duivense burgemeester dat vuurwerk in de toekomst per buurt wordt geregeld. “Dan kun je daar bijvoorbeeld een aantal mensen verantwoordelijk voor maken. Op die manier blijft een op zich mooie traditie in stand, maar houd je de overlast binnen de perken.”

Corona: aantal besmettingen daalt fors
Voor het eerst sinds het begin van de ‘strenge lockdown’ op 14 december neemt het aantal geregistreerde besmettingen in de Liemers minder hard toe. De gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar noteerden afgelopen week in totaal 238 nieuwe besmettingen. De week ervoor waren dat er nog 386.
In Westervoort gaat het zelfs om meer dan een halvering: van 73 besmettingen twee weken geleden naar 34 vorige week. Sinds het begin van de coronacrisis heeft Westervoort nu 625 besmettingen. In Duiven kwamen er 81 besmettingen bij, tegen 147 de week ervoor (totaal nu 1151). Zevenaar heeft een minder scherpe daling; van 166 naar 123 besmettingen (totaal nu 1315). Een kanttekening bij de daling is wel dat nog onduidelijk is welke invloed de jaarwisseling heeft op het testgedrag.
Het aantal ziekenhuisopnamen is wel iets toegenomen. Duiven en Westervoort hebben er allebei één ziekenhuisopname bij, Zevenaar maar liefst drie. Het aantal sterfgevallen is gelijk gebleven: Duiven 8, Westervoort 7, Zevenaar 23 (sinds het begin van de coronacrisis).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden