Nieuwe start Inloopkast De Cirkel


<p>Inloopkast De Cirkel-bestuursleden (vlnr) Sylvia Fousert, Almina Ati&ccedil;, Janneke Boerboom en Miranda Maassen voor de ingang van de nieuwe winkel in De Wyborgh.</p>

Inloopkast De Cirkel-bestuursleden (vlnr) Sylvia Fousert, Almina Atiç, Janneke Boerboom en Miranda Maassen voor de ingang van de nieuwe winkel in De Wyborgh.

Nieuwe start Inloopkast De Cirkel

Als de lockdown is opgeheven, opent Stichting Inloopkast De Cirkel de deur van de nieuwe vestiging in winkelcentrum De Wyborgh in Westervoort. In de unit waarin voorheen kledingwinkel terStal zat (naast Kruidvat), kan straks iedereen voor een habbekrats leuke tweedehandskleding kopen.

Kopen inderdaad. Van gratis weggeven is op het nieuwe adres geen sprake meer. Het kan niet anders, legt bestuurslid Janneke Boerboom (62) van De Cirkel uit. “De huur van ons vorige pand aan de Dorpstraat is twee jaar lang betaald door de Dullertsstichting. Die overeenkomst liep eind 2020 af. Heel veel overleg met onder meer de gemeente en de eigenaar van De Wyborgh heeft ertoe geleid dat we hier nu terecht kunnen. Niet voor de hoofdprijs, dat zou nooit mogelijk zijn geweest, maar we moeten natuurlijk wel wat huur betalen. Vandaar dat we de kleding niet meer voor niets weg kunnen geven. Klanten moeten er voortaan een klein bedrag voor betalen.”

Bij een ‘klein bedrag’ moet worden gedacht aan 2,50 euro voor een kledingstuk. Mensen met een Gelrepas krijgen een korting van 20 procent. Het is een stapje terug, maar Janneke Boerboom (zelf levend van een bijstandsuitkering en Gelrepashouder) denkt niet dat het afbreuk zal doen aan de populariteit van Inloopkast De Cirkel. “We hebben een enorme naamsbekendheid opgebouwd. Mensen uit Westervoort, Duiven en de wijde omgeving weten dat ze bij ons altijd iets leuks vinden. Ze zullen ongetwijfeld begrijpen dat het in de nieuwe situatie niet meer voor niets kan. Heel belangrijk vinden we ook dat we onze tweede doelstelling niet uit het oog verliezen: het verlengen van de levensduur van kleding vanuit het oogpunt van duurzaamheid.”

Onder de naam Let’s Swap begon Inloopkast De Cirkel in 2017 aan de Uitterweert in Westervoort. Al snel volgde een verhuizing naar de voormalige winkel van fietsenzaak Pennekamp aan de Dorpstraat. En dan nu de stap naar De Wyborgh. Let’s Swap won in december 2019 het ‘Lokaal Compliment’, de vrijwilligersprijs van de gemeente Westervoort. Ook een vrijwilligersprijs van ING Bank viel de organisatie de afgelopen jaren ten deel.

De aanstaande verhuizing is ook ingegeven door verdere groei. Janneke: “Vóór corona waren we drie dagen in de week geopend aan de Dorpstraat. Tachtig tot honderd klanten per dag was geen uitzondering. Na de eerste lockdown zijn we weer opengegaan en het liep gelijk weer storm. Omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen mocht, stond er buiten vrijwel steeds een rij. We hebben zelfs nog een duur apparaat aangeschaft om de ventilatie in de winkel te verbeteren.”

In De Wyborgh krijgt Inloopkast De Cirkel in alle opzichten meer lucht. Ook de openingstijden worden verruimd. Janneke Boerboom verwacht dat de loop er na de heropening gelijk weer in komt. “Vanwege onze bekendheid en omdat steeds meer mensen in financiële problemen komen. Bijvoorbeeld omdat ze hun baan kwijtraken. Dan is het lekker als je voor weinig iets leuks kunt kopen. Gelukkig blijft de aanvoer van kleding ook op peil. Mensen weten dat we alles hergebruiken. Van kleding die we onverkoopbaar vinden halen we zelfs de knopen af en de rits eruit. We hergebruiken alles.”

De nieuwe start (met tevens een eigen naaiatelier voor het vermaken van kleding, naailessen en naaiworkshops) vraagt ook om een meer professionele aanpak. Het bestuur is om die reden uitgebreid en er is een zoektocht ingezet naar nieuwe vrijwilligers, zowel voor in de winkel als in het naaiatelier.

Nu kleding verkocht gaat worden, moet er ook een financiële huishouding worden ingericht. Janneke Boerboom: “De afgelopen jaren ging er bij ons helemaal geen geld om. De huur werd betaald door de Dullertsstichting en verder was alles gratis. De kleding maar bijvoorbeeld ook de koffie. Dat wordt nu iets anders, al willen we onze doelstelling om minima te helpen in ere houden. We hebben een plannetje om te kijken of we donateurs kunnen werven. Dan maken we een mooi bord aan de wand van de nieuwe winkel, waarop we hun namen kunnen vermelden.”

Naast nieuwe vrijwilligers zoekt De Cirkel ook een ruimte, schuur of loods om de nieuwe winkelinventaris tijdelijk in op te slaan. Kijk voor meer informatie op: www.inloopkastdecirkel.nl. Kleding kan 24/7 en zonder afspraak in gesloten vuilniszakken worden ingeleverd op Begijneslag 48 in Westervoort en Sloetstraat 8 in Loo.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden