‘Leerlingen moeten zélf keuzes maken’


<p>Maarten Delen (directeur Liemers College): “Omdat we vier locaties hebben, ervaren onze leerlingen het Liemers College helemaal niet als een grote school. Onze medewerkers kennen de leerlingen en andersom.”</p>

Maarten Delen (directeur Liemers College): “Omdat we vier locaties hebben, ervaren onze leerlingen het Liemers College helemaal niet als een grote school. Onze medewerkers kennen de leerlingen en andersom.”

(Foto: vvbvanbree)

‘Leerlingen moeten zélf keuzes maken’

Door de coronacrisis kunnen scholen dit jaar geen normale open dag houden. Het Liemers College, met drie locaties in Zevenaar en één locatie in Didam, heeft daarom gekozen voor een online open dag op zaterdag 23 januari. Er zijn chatsessies, filmpjes, opdrachten en proefjes, vlogs en nog veel meer. Directeur Maarten Delen hoopt dat toekomstige brugklassers en hun ouders een goed beeld krijgen van zijn school.

Maarten Delen omschrijft het Liemers College als een echte regioschool, die er wil zijn voor het liefst alle middelbarescholieren in het verzorgingsgebied: “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen in hun eigen omgeving naar school kunnen. Daarom hebben we een heel breed aanbod, met niet alleen de gebruikelijke opleidingen – van vmbo-bb/kb tot en met atheneum en gymnasium – maar ook een bijzondere onderwijsvorm als Agora én een Sportklas, een Topklas en een Theaterklas.”

Kleinschalige locaties
Dat het Liemers College zoveel te bieden heeft, komt doordat het een grote school is. Dat wordt weleens als een nadeel gezien, maar daar is Maarten Delen het absoluut niet mee eens. “Omdat we vier locaties hebben, ervaren onze leerlingen het Liemers College helemaal niet als een grote school. De meeste locaties zijn niet veel groter dan een flinke basisschool. Onze medewerkers kennen de leerlingen en andersom. En als leerlingen van opleiding willen switchen, hoeven ze niet naar een andere school. De onderwijsaanpak blijft hetzelfde en een aantal docenten vaak ook.”

Leerlingen hebben op het Liemers College dus veel keuzemogelijkheden. Dat begint meteen al in de eerste klas als ze kunnen kiezen tussen een ‘gewone’ brugklas of de brede brugklas. In de gewone brugklas zitten één of twee opleidingen bij elkaar (bijvoorbeeld alleen mavo of havo en vwo samen), terwijl in de brede brugklas (locatie Didam), alle opleidingen de eerste twee jaar bij elkaar blijven.

“Zo hebben leerlingen alle tijd om uit te vinden wat ze kunnen en willen. Pas na de brede brugklas kiezen ze de opleiding die het best bij hen past”, legt Maarten Delen uit.

Keuzewerktijd
Het Liemers College stimuleert dat leerlingen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid nemen. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om één of meer vakken op een hoger niveau te doen en ‘keuzewerktijd’ neemt een steeds belangrijkere plaats in op het rooster. “Dan bepalen leerlingen zelf aan welk vak ze op dat moment werken. Soms heeft een vak even extra aandacht nodig of gaat het juist zo goed dat er tijd is voor verdiepingsopdrachten. We willen dat leerlingen die keuzes zelf maken.”

Leerlingen hebben op het Liemers College volop mogelijkheden om hun passies te volgen, bijvoorbeeld door te kiezen voor de Sportklas op Landeweer of de Theaterklas op Heerenmäten, en om te laten zien dat ze méér in hun mars hebben. Er zijn internationale uitwisselingen en kenniswedstrijden en heel veel activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied.

Voor vwo-leerlingen die extra uitdaging zoeken, zijn er onder andere een Topklas en nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit. Maarten Delen: “Wij zijn een heel gewone school met veel bijzondere dingen.”

Intensieve begeleiding
Bij veel eigen verantwoordelijkheid hoort volgens Maarten Delen intensieve begeleiding. “De mentoren, en trouwens ook de vakdocenten, zijn steeds meer ‘coaches’ die met leerlingen in gesprek gaan over hun keuzes, bijvoorbeeld als een leerling een vak op een hoger niveau wil doen. Hoe ga je dat dan aanpakken? De meeste klassen hebben twee coaches, omdat we leervaardigheden en feedback enorm belangrijk vinden.” Voor de begeleiding van de leerlingen kunnen mentoren terugvallen op een uitgebreide ondersteuningsstructuur, zowel voor de ‘gewone’ leerling als de leerling met een meer specialistische hulpvraag.
Als regioschool wil het Liemers College echt deel uitmaken van de Liemerse samenleving. De school is verbonden met projecten als de Voedselbank en Hope XXL en werkt samen met het jongerenwerk. “We vinden burgerschapsvorming erg belangrijk. We willen dat leerlingen weten wat er in de samenleving gebeurt en zich daar ook voor inzetten.”

Online open dag
De online open dag van het Liemers College is op zaterdag 23 januari van 13.00 tot 16.00 uur. Meedoen kan via de website www.liemerscollege.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden