Ook dit jaar geen viering 75 jaar vrijheid


<p>De Nederlandse driekleur geflankeerd door de vlaggen van Engeland en Canada, onze bevrijders, met op de achtergrond de huizen van het 'Rode Dorp'.</p>

De Nederlandse driekleur geflankeerd door de vlaggen van Engeland en Canada, onze bevrijders, met op de achtergrond de huizen van het 'Rode Dorp'.

Ook dit jaar geen viering 75 jaar vrijheid

De activiteiten in Westervoort in het kader van 75 jaar vrijheid, die vanwege corona waren doorgeschoven van 2020 naar 2021, gaan ook dit jaar niet door. Daartoe heeft het bestuur van de Historische Kring Westervoort besloten.

Heel jammer, vinden ze het. 75 jaar leven in vrijheid mag groots gevierd worden. Sterker nog: móet groots gevierd worden, zodat we ons blijven realiseren dat vrijheid het grootste goed is dat er bestaat. Zo’n viering zat vorig jaar in de planning, maar moest in het voorjaar, na het uitbreken van de coronapandemie, worden afgelast. In Westervoort besloot de Historische Kring er de 75+1 viering van te maken in 2021. Van uitstel zou geen afstel komen. Maar zover komt het nu toch.

Bestuurslid Gerry van der Sterren van de Historische Kring: “Wie had kunnen voorzien dat de coronaellende zo lang zou gaan duren? We vinden het heel jammer dat de voorgenomen activiteiten ook dit jaar niet door kunnen gaan, maar we zien geen mogelijkheden.”

Voorbereidingen
Hoe de situatie in de herdenkingsmaand mei precies is kan nog niemand zeggen, maar het punt is dat het vieren van 75 jaar vrijheid vraagt om nauwgezette voorbereidingen. Het is in de huidige omstandigheden lastig die te treffen, temeer daar de betrokkenen van de Historische Kring vrijwel allemaal ouderen zijn en zelf tot de coronarisicogroep behoren.

Gerry van der Sterren: “Veel mensen die in de werkgroepen zitten durven het niet aan, en dat begrijpen we. Natuurlijk kan er online veel, maar dan speelt op de achtergrond voortdurend mee dat je alles mogelijk voor niets doet, omdat het in mei uiteindelijk toch niet door kan gaan. We kunnen het gewoon niet op een verantwoorde manier organiseren en daarom zien we ervan af.”

De herdenking nóg een jaar doorschuiven, naar 2022, ziet de Historische Kring niet als een optie. Gerry: “Dan ga je onderhand richting de viering van tachtig jaar vrijheid in 2025. We hebben afgesproken ons vanaf nu daarop te richten. De draaiboeken liggen er. Wat dat betreft is het werk dat we tot dusver hebben verzet niet helemaal voor niets geweest.”

Herdenking operatie Quick Anger gaat mogelijk wel door
De herdenkingsceremonie van de operatie Quick Anger op 10 april is nog niet afgelast. Quick Anger is de naam van de operatie op 12 april 1945 die leidde tot de bevrijding van Arnhem en vervolgens Noord-Nederland. Over het doorgaan van die herdenking en zo ja op welke wijze, wordt in samenspraak met de gemeente Westervoort later besloten. Gerry van der Sterren: “De gemeente is hierin leidend. Ik kan me voorstellen dat wordt besloten tot een sobere viering. Alleen een kranslegging bijvoorbeeld bij het monument bij de IJssel. De gemeente zal tegen die tijd wel duidelijkheid verschaffen.”

Dan is er nog het project ‘Vrijheid in de Liemers’ van de Westervoortse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans. Eveneens opgetuigd ter herdenking van 75 jaar vrijheid in 2020. Een project dat bestaat uit een film, een app en een fietskaart. Het werd vorig jaar eerst doorgeschoven, waarna de app en de film (waarin het leven wordt geschetst van een Joods gezin dat de laatste maanden van de oorlog zit ondergedoken in de Liemers) in september toch werd gelanceerd. De makers zijn van plan er komend voorjaar opnieuw een slinger aan te geven. Sascha Wensveen: “Dan wordt het weer fietsweer en vinden veel mensen het vast leuk een tocht te maken langs memorabele oorlogsplekken in de Liemers. We zijn ook van plan weer nieuwe verhalen toe te voegen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden