Echtpaar allebei vrijwilliger filmhuis


<p>Dorien Riswick is al vanaf haar elfde gefasicneerd door films. Ze is tegenwoordig lid van het filmadviesteam van Filmhuis Zevenaar. Jan Riswick herinnert zich een hilarisch voorval rondom een film met de Nederlandse actrice Monique van de Ven. (Foto&#39;s: PR)</p>

Dorien Riswick is al vanaf haar elfde gefasicneerd door films. Ze is tegenwoordig lid van het filmadviesteam van Filmhuis Zevenaar. Jan Riswick herinnert zich een hilarisch voorval rondom een film met de Nederlandse actrice Monique van de Ven. (Foto's: PR)

Echtpaar allebei vrijwilliger filmhuis

Normaal gesproken zou op deze pagina een uitgebreide programmering van Filmhuis Zevenaar staan. In plaats daarvan twee medewerkers aan het woord. Deze week het echtpaar Dorien en Jan Riswick.

Dorien Riswick: “Als meisje van elf jaar was ik al dol op film. Vaak kreeg ik zondag één gulden van mijn moeder en dan mocht ik naar het Astra Theater, toen de lokale bioscoop in Zevenaar. Vele jaren later werd mijn passie voor film weer aangewakkerd toen ik hoorde dat er in Zevenaar het filmhuis was opgericht door onder andere Jan Bergmans en Jos Rouwhorst. Eén keer per week werd er een film vertoond in De Bult. Wat een superervaring, wat een mooie films en wat een leuke mensen. Hier wilde ik graag bijhoren. Mijn man en ik werden beiden medewerker van het filmhuis. Sindsdien zijn we met het filmhuis twee keer verhuisd naar een nieuwe locatie. We hebben nu twee prachtige zalen in de Turmac Cultuurfabriek, met een supergroot doek en comfortabele stoelen met veel beenruimte en een groter filmaanbod.” Wat maakt nou een film een filmhuisfilm oftewel arthousefilm? “Ik durf te stellen dat een arthousefilm vaak minder commercieel is gericht, de makers richten zich meer op artistieke kwaliteit. Voor mij is een film geslaagd als hij een emotie oproept. Dit mag alles zijn: vreugde, ontroering, woede, spanning of verbazing. Elk mens zal datgene uit een film halen wat hem of haar aanspreekt, daarom is een gevarieerd aanbod belangrijk. In ons filmhuis wordt gewerkt met een vaste programmeur en samen met het filmadviesteam, waar ik onderdeel van uitmaak, komt hij tot een keuze en dat voelt goed. Film kijken verrijkt je leven en verruimt je blik. Alle dagen van de week is dat straks weer mogelijk, uiteraard met een lekker drankje vanuit Grandcafé HAL12. Tot ziens bij het Filmhuis Zevenaar.”

Jan Riswick: “Ik ben in 1998 begonnen als operator in de Bult. In eerste instantie was ik meer in de techniek geïnteresseerd dan in de film, maar in de loop der jaren ben ik steeds meer de arthousefilms gaan waarderen. De 35mm-film kwam in dozen aan met soms wel tien tot twaalf blikken film. Met de hand werd iedere akte op een grote spoel gewikkeld en de volgende akte er aan vast geplakt. Het was goed opletten dat je de aktes in de juiste volgorde aan elkaar plakte. Ooit hadden we een film met Monique van de Ven gemonteerd. Hierin waren de aktes niet in de juiste volgorde aan elkaar geplakt, dus het verhaal klopte niet, maar de bezoekende mannen waren zo geobsedeerd door Monique, dat ze het verkeerde verloop van de film niet hebben waargenomen. Terwijl de operator de film aan het monteren was, werden de stoelen en luidsprekers geplaatst, ramen verduisterd met doeken en de 35mm-projector startklaar gemaakt. In 2012 gingen we over naar digitale films. Dat was een grote verandering. Met weemoed hebben we de oude 35mm-projector verwijderd uit de cabine, maar wat we ervoor terugkregen was een hele verbetering. Een perfect beeld, geen filmbeschadiging meer en prachtig Dolby 5.1 surround geluid. Sjouwen met loodzware filmdozen de trap op, behoorde tot het verleden. In 2020 diende de volgende verhuizing naar de Turmac Cultuurfabriek zich aan. Hier hebben we als vrijwilligers veel vervaardigd en aangepast, zoals podiumverlichting en -geluid in zaal 1, bedienbaar in de zaal via een tablet. Zelf heb ik garderobekasten, zaaltafels, een kassameubel en leestafels vervaardigd passend bij de inrichting. We zijn in juli 2020 gestart met maar een klein deel van de beschikbare stoelen per zaal, dit vanwege het coronavirus. Hopelijk gaat dit in de loop van 2021 terug naar de normale bezetting!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden