<p>De gemeente mikt op appartementen voor woningzoekenden die te veel verdienen voor sociale huur en te weinig voor een koopwoning.</p>

De gemeente mikt op appartementen voor woningzoekenden die te veel verdienen voor sociale huur en te weinig voor een koopwoning.

Appartementen in voormalig klooster

De gemeente Duiven is op zoek naar een marktpartij die appartementen met een middeldure huur (700 tot 900 euro per maand) wil realiseren in het voormalige klooster Regina Pacis aan de Rijksweg. Daarin waren voorheen de politie en welzijnsorganisatie Mikado gevestigd.

Het zoeken naar een nieuwe bestemming voor Regina Pacis is onderdeel van een opknapbeurt voor de Rijksweg. Behalve de weg zelf wordt ook een aantal panden aangepakt, in de hoop dat Duiven daardoor een mooiere entree krijgt.

Naast Regina Pacis gaat het om de oude bibliotheek en boerderij ‘t Hoge Veld. De bibliotheek heeft inmiddels KerkvoorNu als eigenaar, in de boerderij komen zorgappartementen voor jongeren met autisme.
Regina Pacis is eigendom van de gemeente, die daardoor zelf kan bepalen wat er met het pand gebeurt. Het is de bedoeling dat in elk geval de karakteristieke voorgevel en liefst ook het voorste gebouw behouden blijven, samen met het groen aan de voorkant.

Binnen kunnen appartementen komen, waarbij de voorkeur uit gaat naar ‘middeldure’ huur voor kleinere huishoudens. Duiven wil zo woningzoekenden bedienen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning. Voor deze groep is het aanbod in Duiven erg beperkt. Een combinatie van huur- en koopappartementen is volgens gemeentewoordvoerder Sanne Gielis bespreekbaar.

Marktpartijen die aan de slag willen met Regina Pacis moeten ook een parkeeroplossing aandragen. Een mogelijkheid is gebruik te maken van de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis, maar dan mag er overdag geen tekort ontstaan.

De gemeente hoopt Regina Pacis ‘budgettair neutraal’ te kunnen ontwikkelen, dus zonder dat er gemeenschapsgeld op wordt toegelegd. Het project moet 1 februari 2023 gereed zijn, anders komt een provinciale subsidie van 1,1 miljoen euro in gevaar. Dat geld is niet specifiek voor Regina Pacis bestemd, de provincie gebruikt het als een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat niet alleen de weg wordt opgeknapt, maar dat ook de genoemde panden worden meegenomen.
De afgelopen tijd is er overlegd met PKN Duiven, de protestantse kerk in Duiven die eigenaar is van de Samen op Weg-kapel (SOW). De kapel en Regina Pacis zijn door een tussengebouwtje met elkaar verbonden. De kerk denkt na over de toekomst van de SoW-kapel, maar heeft minder haast. Sanne Gielis: “Voor nu concentreren beide partijen zich op hun eigen pand, maar misschien komt het in de toekomst alsnog tot samenwerking. Daarom hebben we afgesproken dat we onze plannen blijven afstemmen. Omdat we buren zijn, maar ook om toekomstige ontwikkelingen niet onmogelijk te maken.”

Er is ook gesproken met Woonzorg Nederland, een landelijke corporatie die zich richt op ouderen met een zorgvraag. Woonzorg stuurde echter aan op sloop en nieuwbouw. Dat wil de gemeente niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden