<p>Maarten van der Geest te midden van kindertekeningen die hem inspireren bij het maken van sculpturen voor het kunstwerk.</p>

Maarten van der Geest te midden van kindertekeningen die hem inspireren bij het maken van sculpturen voor het kunstwerk.

Kunstwerk ‘Poort van Duiven’ komt er

De Duivense kunstenaar Maarten van der Geest heeft de financiering van het kunstwerk de ‘Poort van Duiven’ rond. Het komt op de Paul Verhoef-rotonde, de kruising van de Rijksweg en de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat. Maarten van der Geest verwacht dat het kunstwerk rond juni kan worden onthuld, afhankelijk van de coronaontwikkelingen.

Al jaren geleden kwam Maarten van der Geest met zijn idee voor een kunstwerk op de rotonde, de plek waar vroeger een tolpoort stond. Hoewel er in brede kring positief op het plan werd gereageerd, kostte het hem veel moeite de noodzakelijke 30.000 euro bij elkaar te krijgen. Zelfs de leden van MKB Duiven, de ondernemersvereniging waarbij Van der Geest in het bestuur zit, hielden de hand op de knip. Maarten: “Ondernemers staan op het standpunt dat kunst in de openbare ruimte een zaak is van de gemeente.”

Uiteindelijk is het nu toch gelukt. De provincie Gelderland leverde een structurele bijdrage en de rest kwam van sponsors. De kosten van de materialen zijn gedekt. De kans dat Maarten van der Geest er zelf iets aan overhoudt is klein. Maarten: “Op deze manier wordt het een schenking van mij aan Duiven. Maar goed, dat moet dan maar. Ik ben al blij dat het er toch komt.”

De komende maanden heeft hij zijn handen er nog aan vol. Het kunstwerk bestaat uit een stalen buizenconstructie in de vorm van een dorp. Deze ‘levenslijn’ staat symbool voor de samenleving van Duiven, Groessen en Loo. Het frame wordt gemaakt door het Duivense bedrijf Gebroeders Slegers. Op de buizenconstructie komen acht kleurrijke sculpturen. Deze verbeelden wat de inwoners van de drie dorpen met elkaar verbindt. Hiervoor heeft de kunstenaar overlegd met bewoners, verenigingen en organisaties.

Maarten: “Een intensief proces, maar het heeft veel opgeleverd. Het thema duurzaamheid gaan we uitbeelden met een windmolen, het thema inclusieve samenleving met een gekleurd hartje, het bedrijfsleven met een vrachtwagentje, de reuring in het centrum met een fantasie-muziekinstrument en het sport- en verenigingsleven met een schaats. Groessen en Loo krijgen aparte sculpturen. Groessen een appel en peer, die verwijzen naar de fruitteelt, en Loo een paard vanwege het landelijke karakter en de landbouw. Er komt ook een sculptuur die de splitsing van de rivieren verbeeldt. Allemaal 3D-kunstwerken van een epoxy-achtig materiaal.”

Belangrijk was ook de input van leerlingen van de basisscholen. Maarten: “Belangrijk én leuk. Ik mocht de scholen niet in om over mijn plannen te vertellen, maar in plaats daarvan heb ik een presentatie gemaakt. Vervolgens zijn de kinderen aan de slag gegaan. Dat heeft 700 tekeningen opgeleverd. Die gebruik ik om mijn definitieve ontwerpen voor de sculpturen te maken.”

Laatste hobbels voorziet Maarten van der Geest niet. Ook met de aanwonenden is hij in contact. “Ik heb een presentatie voor ze gegeven. De unanieme reactie was: zet maar neer dat kunstwerk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden