<p>Leerlingen voelen zich thuis op Symbion: de school heeft kleine klassen, betrokken docenten en een fijne sfeer.</p>

Leerlingen voelen zich thuis op Symbion: de school heeft kleine klassen, betrokken docenten en een fijne sfeer.

(Foto: Carlo Stevering)

Motto Symbion: leren in de echte wereld

Net als andere middelbare scholen kan Symbion, de Liemerse school voor praktijkonderwijs, dit jaar geen open dag houden. Dat is jammer, want het gaat erg goed met de school. Bijna alle leerlingen hebben bij het verlaten van Symbion een passende plek op de arbeidsmarkt, vaak bij hun stagebedrijf, of gaan naar het mbo.

Symbion is er vooral voor leerlingen die graag leren door te doen. De klassen zijn klein (maximaal zestien leerlingen), waardoor elke leerling alle aandacht en uitdagingen krijgt die hij/zij nodig heeft. De docenten zijn enorm betrokken en de begeleiding is intensief. Heel belangrijk is de mentor, die de schoolontwikkeling scherp in de gaten houdt en zorgt voor een fijne sfeer.

Het motto van Symbion is ‘leren in de echte wereld’. Dat vertaalt zich in veel praktijkvakken en stages. In de derde klas zijn er externe groepsstages in de vijf sectoren zorg, horeca, handel & logistiek, techniek & bouw en groen. Deze stages helpen leerlingen om een opleiding te kiezen die past bij hun interesses en capaciteiten. In de bovenbouw heeft Symbion een breed aanbod van branchegerichte opleidingen, die worden afgesloten met een erkend diploma of certificaat. Op Symbion kunnen leerlingen ook vmbo-deelcertificaten behalen.

Symbion doet er alles aan om ervoor te zorgen dat leerlingen bij het verlaten van de school een baan hebben of een vervolgopleiding gaan doen. Heel bijzonder is dat leerlingen op Symbion, dus in hun vertrouwde omgeving en met eigen docenten, de Entree-opleiding van het mbo kunnen doen. Als ze slagen, hebben ze mbo-niveau 1 alvast binnen. Daarmee kunnen ze doorstromen naar niveau 2 en sommigen zelfs naar niveau 3.

Een ander kenmerk van Symbion is de intensieve ondersteuning, op klassenniveau, in groepjes en/of individueel. Het team komt dagelijks na schooltijd bij elkaar om de dag door te nemen. Verder heeft elke leerling een individueel ontwikkelingsplan (IOP) en is er ondersteuning op het gebied van taal, rekenen en sociale vaardigheden. Ouders worden overal bij betrokken.

Een open dag is dit jaar niet mogelijk, maar er zijn binnen de coronamaatregelen wel andere manieren om Symbion te leren kennen. Zoals een persoonlijk gesprek, een individuele rondleiding of een echte les bijwonen. Zodra het kan, organiseert Symbion minilessen voor nieuwe leerlingen. Bel hiervoor met ondersteuningscoördinator Marlies Taal: 0316 - 58 38 80. Zij beantwoordt graag ook andere vragen. Zie voor meer informatie ook symbion-vo.nl. Symbion is gevestigd aan de Hoge Witteveld 2 in Didam, op enkele minuten lopen van het NS-station.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden