Duiven: voorlopig twee boa’s erbij

De gemeente Duiven beschikt het komende half jaar over twee extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Ze worden vooral ingezet om toe te zien op naleving van de coronaregels. Het duo wordt betaald uit de corona-uitkering die de gemeente van het Rijk krijgt.

Eén nieuwe boa gaat meelopen met de boa’s die er al zijn. De andere boa geeft administratieve ondersteuning, met name bij de afwikkeling van boetes. De boa’s hebben sinds kort bodycams. Deze zijn bedoeld om de bewijsvoering makkelijker te maken.

Burgemeester Huub Hieltjes, verantwoordelijk voor de openbare orde, is blij met de versterking. Onlangs meldde hij de gemeenteraad dat de boa’s en politieagenten ook in Duiven vaker te maken hebben met ‘korte lontjes’. “Dat gebeurt niet dagelijks, maar wel wekelijks. Sommige mensen zijn echt brutaal en gebruiken verbaal geweld.”

Hieltjes benadrukt dat dergelijke reacties nog steeds uitzonderingen zijn. De meeste inwoners respecteren volgens de burgemeester de coronamaatregelen. “Dat was goed te zien op de zondag dat we konden schaatsen. Normaal zit je naast elkaar als je je schaatsen aandoet, nu zag ik vrijwel iedereen keurig afstand houden.”

Winkelsluiting
Over de avondklok was er alleen in het begin wat gedoe: een oproep om naar het station te komen en een protesterende jongen op het Eilandplein die werd weggestuurd. De winkelsluiting leidt volgens Hieltjes evenmin tot problemen. “De overgrote meerderheid houdt zich eraan. Onze boa’s weten inmiddels precies welke ondernemers de grenzen opzoeken. Die krijgen extra aandacht. Voor de goedwillenden is het belangrijk dat zij zien dat voor iedereen dezelfde regels gelden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden