Wachtlijst vrijwilligers voor stembureaus

De gemeente Duiven heeft meer dan genoeg aanmeldingen voor de bemensing van de stembureaus bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. Een aantal vrijwilligers is zelfs op een reservelijst geplaatst.

De overheid heeft campagne gevoerd om vrijwilligers voor de stembureaus te werven. Met name van oudere en kwetsbare vaste krachten werd verwacht dat zij vanwege de coronapandemie deze keer overslaan. Daarnaast zijn er vrijwilligers nodig voor de extra stemdagen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. In Duiven heeft de campagne goed gewerkt.

De twee extra stemdagen zijn bedoeld voor ouderen en kwetsbaren, die de drukte op de eigenlijke verkiezingsdag willen vermijden. Zij kunnen 15 en 16 maart terecht in het gemeentehuis en bij onderwijskoepel Quadraam aan de Saturnus 5.

‘Goed vertrouwen’
Volgens burgemeester Huub Hieltjes wordt niet gecontroleerd of kiezers inderdaad kwetsbaar zijn: “We gaan uit van goed vertrouwen, dus vragen we geen gezondheidsverklaring.” Mensen van 70 jaar en ouder mogen ook schriftelijk stemmen. Zij kunnen hun formulier op de post doen of bij het gemeentehuis inleveren.

Omdat een aantal inwoners al eerder of schriftelijk kan stemmen, heeft de gemeente Duiven op de verkiezingsdag (17 maart) hetzelfde aantal stembureaus als normaal. Wel wordt, om drukte te voorkomen, afgezien van stemlokalen in scholen. Er is ook weer een mobiel stemlokaal bij het station.

Het tellen van de stemmen begint na het sluiten van de stembureaus op 17 maart. Dit geldt ook voor de schriftelijk uitgebrachte stemmen. Deze worden geteld in sporthal Triominos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden