<p>De Westervoortse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen.</p>

De Westervoortse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen.

Nominaties en awards voor Gabriël

Het loopt door corona allemaal anders dan de bedoeling was, maar het project ‘Vrijheid in de Liemers’ van de Westervoortse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen is onmiskenbaar een succes. De korte film Gabriël, onderdeel van het project, wordt wereldwijd vertoond op festivals. Meerdere nominaties en twee awards vielen de film al ten deel.

Ze hadden geluk vorig jaar. Net voor de eerste lockdown in maart werden de opnamen afgerond. Omdat alles daarna stilviel, hadden Paul Haans (regisseur) en Sascha Wensveen (producent) de maanden daarna alle tijd de film te monteren. Paul (31): “We hebben er veel tijd ingestoken en dat is de film zeker ten goede gekomen. Nog afgezien van het feit dat alle mensen die hebben meegewerkt, inclusief de acteurs, geweldig werk hebben geleverd. Toen ook de hele audio- en kleurbewerking klaar was, wisten we dat we een fantastisch product in handen hadden.”

Dat bleek vanaf september toen Gabriel werd gepresenteerd en onder meer enkele keren voor een beperkt aantal bezoekers werd vertoond in het Musiater in Zevenaar. Paul en Sascha stuurden de dertien minuten durende film ook in naar filmfestivals over de hele wereld. De respons bleef niet uit. Gabriël (Engels ondertiteld) werd vertoond in landen als Duitsland, Turkije, Amerika, Japan, Engeland, India en zelfs Rusland. Enkele festivals nomineerden Gabriël in de categorie ‘korte film’ en dat leverde awards op in India en Turkije.

Paul Haans en Sascha Wensveen zijn terecht trots. “Een nominatie is al mooi en winnen natuurlijk helemaal. Dat de film zo goed is gevallen heeft waarschijnlijk ook te maken met het onderwerp: de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van een Joods gezin dat de laatste maanden van de oorlog zit ondergedoken, in dit geval in de Liemers, spreekt wereldwijd aan.”

De film, die met crowdfunding mogelijk werd, levert Paul en Sascha geen direct geldelijk gewin op. De verdiensten zitten in de goodwill die wordt gekweekt. Paul: “Gabriël en de prijzen die we ermee winnen komen in ons portfolio en bepalen mede ons track record. Daarmee vestigen we onze naam en komen we in de toekomst eerder in aanmerking voor subsidies van bijvoorbeeld het Filmfonds.”

Het project ‘Vrijheid in de Liemers’ van Paul Haans en Sascha Wensveen werd opgetuigd ter herdenking van 75 jaar vrijheid in 2020. Naast de film bestaat het uit een app en een fietskaart. Vanwege corona moest de lancering van de app worden uitgesteld. Dit voorjaar, als het weer fietsweer wordt, worden nieuwe fietsroutes en ‘verhalen’ aan de app toegevoegd.

Paul Haans: “Het hangt allemaal een beetje af van de versoepelingen. We hopen op een nieuwe reeks vertoningen van de film in het Musiater en mogelijk in andere filmzalen. We praten er ook over met TV Gelderland. Mogelijk dat ze Gabriël in september gaan uitzenden.”

Online is de film al te zien. Download de app Izitravel en zoek op ‘Vrijheid in de Liemers’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden